loader
menu

CIUTAT

Investigadors de la URV i de l'Institut Pere Virgili descobreixen perquè les persones obeses desenvolupen diabetis

El Circ Ciutat dimecres, 06 d'abril de 2016

Investigadors de la URV i de l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han descobert que les persones amb obesitat no només acumulen glicogen als músculs i al fetge, com la resta de persones, sinó que també l’emmagatzemen als adipòcits, les cèl·lules que formen el greix corporal.

Foto: URV

Com a conseqüència, aquestes cèl·lules del greix no fan correctament la seva funció i la persona desenvolupa resistència a la insulina, que pot acabar originant diabetis del tipus 2. Aquesta ruta metabòlica, descrita per primera vegada, situa el glicogen com un nou actor dins la patologia de l’obesitat

El glicogen, quan s’acumula fora del seu lloc natural, com és aquest cas, genera conseqüències patològiques. Per això els investigadors creuen que aquesta podria ser la causa per la qual les persones amb obesitat desenvolupen diabetis, ja que quan l’adipòcit acumula massa glicogen comença a produir unes substàncies perjudicials per a la mateixa cèl·lula i també per als músculs o el fetge.

Per exemple, ja s’ha descrit que les persones que tenen Alzheimer acumulen glicogen a les neurones, la qual cosa provoca que aquestes no funcionin adequadament. O també se sap que els pacients que pateixen retinopatia diabètica emmagatzemen glicogen a les cèl·lules de la retina.

L’adipòcit no fa bé les seves funcions

Ara, amb aquesta recerca es descobreix que la cèl·lula del greix també acumula glicogen i que això provoca que la mateixa cèl·lula no funcioni correctament. El motiu principal d’aquesta situació és que l’adipòcit té un “sensor” alterat.

Els investigadors creuen que el següent pas hauria de ser identificar quin és aquest “sensor” i si el fet que funcioni malament és una causa o una conseqüència de l’obesitat.

No serà fàcil d’aplicar per dirigir els tractaments

Ara bé, aquest avenç tan rellevant per a la medicina no serà fàcil d’aplicar per dirigir els tractaments o solucionar aquestes patologies, ja que “és complicat actuar sobre una proteïna o una molècula que sigui específica per a aquesta nova ruta”, explica la investigadora Fernández-Veledo. I ho matisa amb un exemple: “Aquesta nova ruta d’acumulació de glicogen a la cèl·lula comparteix molècules que també controlen l’acumulació de lípids, que són molt necessaris per a l’organisme. Per tant, si provoquem que no s’emmagatzemi glicogen també afectaria l’acumulació de lípids”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar