loader
menu

CIUTAT

Eurodiputats i estudiants analitzen els principals reptes de la Unió Europea

Guillem Roqué Ciutat divendres, 08 d'abril de 2016

Els eurodiputats Ernest Maragall, Ramon Tremosa i Francesc Gambús han compartit els seus coneixements sobre el funcionament intern del Parlament Europeu i els seus punts de vista sobre els assumptes d’actualitat que l’afecten en un col·loqui a la Universitat Rovira i Virgili. Els estudiants assistents han participat activament plantejant dubtes i inquietuds sobre el present i el futur de la Unió europea. La crisi dels refugiats, seguretat i terrorisme han estat els temes que han centrat la major part de les seves preguntes.

Els eurodiputats Francesc Gambús, Ramon Tremosa i Ernest Maragall. foto: Guillem Roqué

Col·loqui amb els eurodiputats organitzat per l'Oficina Europe Direct de Tarragona. foto: Guillem Roqué

Els eurodiputats Francesc Gambús, Ramon Tremosa i Ernest Maragall. foto: Guillem Roqué

L'acte s'ha celebrat a la Facultat de Jurídiques de la URV, col·laboradora de l'acte. foto: Guillem Roqué

La trobada, dirigida pel periodista Xavier Grasset i organitzada per l’Oficina Europe Direct de Tarragona amb la col·laboració de la Facultat de Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, ha permès als assistents reduir la distància amb la que sovint es contemplen les institucions europees i gaudir d’un canal directe amb els seus actors actius.

Els eurodiputats han respost algunes de les 70 preguntes que els estudiants els hi havien fet arribar, així com els dubtes que anaven sorgint a la sala durant les seves intervencions. Des de la seva posició privilegiada, els representats polítics no han dubtat en diagnosticar les febleses actuals de la Unió Europea.

Francesc Gambús, eurodiputat del Partit Popular Europeu, ha assenyalat que l’organisme està lligat de mans i peus si no compta amb la col·laboració dels països i ho ha exemplificat amb el problema generat pels estats que no apliquen els reglaments aprovats a Europa. La manca de pressupost i la nul·la capacitat recaptadora de l’organisme són també algunes de les raons que expliquen la seva capacitat limitada d’intervenció.

Ernest Maragall, qui va ser conseller d’educació de Catalunya del 2006 al 2010 i actualment és eurodiputat al grup dels Verds/ALE, tampoc s’ha mossegat la llengua i apuntat que la percepció d’Europa dels ciutadans s’ha vist molt afectada per la crisi i “ha passat de ser una repartidora agraïda i acrítica per convertir-se en El Mensajero del miedo”.

Ironitzant sobre la relació de poders que s’estableix entre els estats i el Parlament ha dit que “el Consell mana, la Comissió gestiona i el Parlament molesta” per explicar que els eurodiputats exerceixen una tasca continua d’agitació i queixa, però que ha d’anar acompanyada de la voluntat dels països membres.

En les seves intervencions, Ramon Tremosa, de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa, ha animat a no culpar Europa dels mals estatals i ha apuntat que “s’han nacionalitzat èxits europeus i s’han europeïtzat els fracassos nacionals”.

Tot i que el seu discurs no ha fet més que evidenciar que la construcció d’Europa és un procés costós i que, darrerament, s’han fet algunes passes enrere, tots tres han donat un missatge positiu i han animat a l’audiència a fer valer els seus vots i a prendre consciència de la importància i els beneficis d’una Europa que treballi plegada.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar