loader
menu

CIUTAT

Gossos a les aules tarragonines per sensibilitzar els més petits

Guillem Roqué Ciutat dimarts, 12 d'abril de 2016

Els nens i nenes de primer i segon de primària de l’escola de Sant Salvador han realitzat el taller “Descobrim el món a 4 potes”, un conte interactiu que gràcies a l’experiència de dos gossos de teràpia, el Croqueta i la Poma, els ha permès conèixer la realitat i els problemes als que han d’enfrontar-se infants d’arreu del món.

"Descobrir el món a 4 potes" proposa un viatge al voltant del món que permet conèixer la realitat d'altres nens i nenes

El taller, que es realitzarà en 7 escoles de Tarragona, utilitza com a pretext el viatge fantàstic dels dos gossos al voltant del món per abordar i tractar qüestions com la immigració, la pobresa, les discapacitats físiques i psíquiques, la discriminació de gènere o els conflicte bèl·lics.

La Poma i en Croqueta, els dos gossos de teràpia que protagonitzen el taller "Descobrim el món a quatre potes". foto: Guillem Roqué

Taller "Descobrim el món a quatre potes" a l'escola de Sant Salvador. foto: Guillem Roqué

Taller "Descobrim el món a quatre potes" a l'escola de Sant Salvador. foto: Guillem Roqué

Taller "Descobrim el món a quatre potes" a l'escola de Sant Salvador. foto: Guillem Roqué

Taller "Descobrim el món a quatre potes" a l'escola de Sant Salvador. foto: Guillem Roqué

El projecte, subvencionat pel Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, compta amb la col·laboració de la Fundació el Sueño de la Campana i l’Associació de Teràpia i Activitats Assistides amb Animals 4 Potes.

En les properes setmanes, els dos gossos i les seves acompanyants realitzaran 26 tallers al CEIP La Floresta, CEIP El Serrallo, CEIP Bonavista, Col·legi Mare Nostrum, Col·legi Sant Domènech de Guzman, Escola Santa Teresa de Jesús i l’Escola Sant Salvador.

Un viatge per conèixer altres realitats

En la seva aventura fictícia, la Poma i el Croqueta van conèixer l’Aisha, una nena de la Índia que no pot anar a l’escola pel simple fet de ser nena; en Cèdric, que viu a França i té Síndrome de Down, i en Samir és un nen siri que viu amb la seva família en un camp de refugiats. La Montse i l’Anabel, les dues monitores de l’associació 4 Potes, s’encarreguen d’explicar a la mainada un viatge que també els durà al Senegal, Nicaragua o Itàlia i que els permetrà reflexionar sobre les condicions de vida d’altres infants.

El taller permet que els més petits aprenguin com es viu a d’altres països, saber què s’hi menja o en quines condicions s’hi viu i, al mateix temps, els motiva a pensar maneres d’ajudar o solucionar alguns dels problemes que s’hi viuen. “A vegades pensem que aquests nens són massa petits i que no saben de què van aquests problemes, però sovint ens sorprenen amb les seves respostes”, expliquen la Montse i l’Anabel, les monitores. Ajudar-los a fer els deures, jugar o, senzillament, estimar-los, són algunes de les fórmules que proposen els infants per alleugerir els problemes dels nens necessitats.

El projecte va començar fa tres anys i ja ha passat per altres municipis de Tarragona com Cambrils, Reus i Castellvell. La seva intenció es repetir-lo a la ciutat de cara l’any vinent i, en un futur, es plantegen adaptar-la a un públic una mica més gran i ampliar-lo pels cursos del segon cicle d’Educació Primària.

Dos gossos viatgers

Els dos protagonistes del taller són en Croqueta, un mascle de mida petita de 6 anys, i la Poma, una femella de 3 anys d’allò més tranquil·la. Tots dos gossos van ser adoptats per l’associació quan eren molt petits. Els van treure de la Protectora d’Animals de Tarragona i els dos havien patit maltractaments. “El Croqueta de petit tenia por als pals d’escombra, suposem el devien utilitzar per pegar-li. Quan el vam agafar tenia una pota trencada”, explica la Montse, la veterinaria.

A banda d’aquests tallers, els dos gossos donen suport en processos d’aprenentatge de lectura, així com tasques de suport a malalts d’Alzheimer.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar