loader
menu

CIUTAT

El Servei de Ginecologia del Joan XXIII aplica una nova tècnica que permet girar el fetus a les 37 setmanes

El Circ Ciutat dimarts, 12 d'abril de 2016

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va començar a principis del 2016 a practicar la tècnica anomenada “versió cefàlica externa”, que consisteix en girar el fetus, a les 37 setmanes de gestació com a màxim, quan està encaixat de natges.

Els ginecòlegs obstetres que realitzen aquesta tècnica: la Dra. Mònica López i el Dr. Albert Guarque, i la llevadora Gracia Moreno. Foto: ICS Camp de TGN

Aquesta tècnica es fa servir quan el fetus ve de natges i els pares volen un part vaginal, i per evitar la cesària, donen el seu consentiment per fer-la. Els factors limitants per realitzar la tècnica són l’edat gestacional (per damunt de 37 setmanes), que la dona tingui poc líquid amniòtic o que el fetus no tingui el cap flexionat.

Les maniobres per realitzar la versió (girar el fetus) les han de fer dos obstetres, de manera que, mentre un intenta desfalcar la natja l’altre aguanta el cap. De forma seqüencial, els dos intenten girar el fetus poc a poc. Per poder realitzar la maniobra, inicialment, la mare ha de posar les cames per damunt del cap per ajudar a desencaixar el fetus.

A més, es dóna un fàrmac a la mare per aturar la dinàmica uterina (les contraccions) i un tercer professional sanitari vigila amb un ecògraf que el fetus no pateixi. La versió es pot aturar si el fetus pateix o si la mare té molt dolor. No obstant, el ginecòleg i obstetra del Joan XXIII, Dr. Albert Guarque, assegura que “si el fetus gira, la maniobra no arriba al minut i la mare tolera bé un dolor lleu o moderat degut a la curta durada”.

En els darrers anys han disminuït els parts de natges. Albert Guarque explica que “un article de la Dra. Mary E. Hannah, publicat a The Lancet l’any 2000, no recomanava el part de natges pel patiment del fetus o per possibles complicacions, com fractures o altres seqüeles”.

El Dr. Guarque reconeix que la manca de pràctica als hospitals ha influït també en la formació dels residents i, per tant, en l’aplicació del part de natges que, precisament fins aquest any 2000, era habitual. L’alternativa al part de natges ha estat la cesària que, per a la mare, “té els riscos propis d’una cirurgia, com el sagnat o possibles infeccions”, apunta el ginecòleg.

Amb la tècnica de la versió, “una tècnica molt segura”, defensa el Dr. Guarque, s’eviten els riscos del part de natges i els riscos de les cesàries


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar