loader
menu

CIUTAT

Salut dóna per tancat el brot de gastroenteritis pel consum d'aigua envasada

El Circ Ciutat dilluns, 25 d'abril de 2016

El Departament de Salut ha donat avui "per tancat" el brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada que ha afectat a més de 4.000 persones de les demarcacions de TGN i BCN.

Font: www.iagua.es

En concret, el brot ha afectat, a data 26 d’abril, 4.136 persones de 381 empreses ubicades en diferents municipis de les demarcacions de Tarragona i Barcelona. Concretament, 154 afectats de 47 empreses de la unitat de vigilància epidemiològica de Tarragona; 85 afectats de 44 empreses de la unitat de Barcelona-Nord Maresme; 825 de 51 empreses de la unitat del Vallès Oriental i del Vallès Occidental; 2.194 de 151 empreses a la ciutat de Barcelona notificats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona; 55 afectats de 19 empreses de la Catalunya Central, i 823 de 69 empreses de la unitat de vigilància de la regió Sanitària de Barcelonès Sud.

El Secretari del Departament, Joan Guix ha explicat que els primers afectats van presentar símptomes el dia 11 d’abril i que des del 18 del mateix mes no s’ha notificat cap nou cas, per la qual cosa es pot donar per finalitzat ja que aquest tipus de virus s’incuba entre 12 i 48 hores.

Tots els afectats van presentar un quadre clínic lleu, i 6 van requerir assistència hospitalària però van rebre l’alta mèdica entre les 24 - 48 hores posteriors.

Aigua envasada en una planta d'Andorra

La possible font de transmissió seria aigua envasada a Andorra, on s’ubica la planta envasadora. Una empresa de l’Hospitalet de Llobregat va distribuir aquesta aigua en "coolers" de 18,9 litres de diferents lots. El secretari de Salut Pública ha insistit que des del Departament de Salut s’han fet diferents inspeccions en aquesta empresa distribuïdora i ha remarcat que "no hi ha hagut cap tipus de transgressió o anomalia", i que en conseqüència, "no es planteja cap tipus de sanció".

D’altra banda, des de Salut s'ha explicat que les analítiques d’aigua fetes per la Universitat de Barcelona i el Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Girona han identificat la presència de Norovirus i que aquests resultats coincideixen amb els de les analítiques en mostres de femtes d’afectats. En aquest sentit, Guix ha qualificat d'"excepcional" la presència de Norovirus en aigua envasada.

En la mateixa línia s'ha expressat el catedràtic de Biologia Molecular de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, que ha destacat també que és "la primera vegada al món que es troba el Norovirus en aigua envasada" i que les analítiques presentaven nivells elevats d’aquest virus a l’aigua: entre 1.000 i 10.000.

Els serveis de salut Pública de Catalunya continuen treballant en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del bro


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar