loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Circ romà de TGN farà de banc de proves d'un joc de simulació

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 03 de maig de 2016

Un joc de simulació permetrà conèixer, de manera lúdica i rigorosa, com era el Circ Romà de Tarragona. Es tracta del projecte interdisciplinari Arrel, que aposta per fer entendre el present utilitzant com a eina pedagògica la gamificació o el que també es coneix com a “joc seriós”.

Captura de dades amb escàner làser Leica Pegasus Back pack. Fotos: URV

D?esquerra a dreta: Josep M. Macias (ICAC); Carles Valle (Leica Geosystems); Pau de Solà-Morales (Escola d?Arquitectura de Reus, URV); Eduard Gené, director d?Institucions de CaixaBank a Tarragona; Juan José Ramos (UAB) i Meritxell Blay (Institut Jaume I de Salou). Fotos: URV

També conegut com "serious game", el joc convida a una experiència d’aprenentatge engrescadora que proporciona un entorn simulat de la realitat i que canvia segons les decisions que es van aplicant. Així, l’estudiant es converteix en un agent descobridor actiu. Avui mateix s'ha realitzat la captura de les imatges d’aquest espai a través de l’escàner làser Leica Pegasus Back pack.

Arrel no pretén “ensenyar”, sinó potenciar les habilitats d'aprenentatge en el camp de les humanitats. A través del joc intel·ligent, Arrel vol motivar la curiositat pel coneixement del passat activant l’interès per comprendre'l.

Una nova eina pedagògica per descobrir el passat i el present de les ciutats

El circ de Tarragona és un cas ideal per realitzar un joc de simulació perquè està situat en una àrea urbana dinàmica, lúdica, cultural i festiva. S’hi troben recintes museogràfics, el centre neuràlgic de la ciutat i diversos carrers que conserven vestigis del passat.

Diversos investigadors treballen interdisciplinàriament per introduir noves fórmules d’estimular el jovent al coneixement de les arrels catalanes i al patrimoni cultural dels museus i recintes arqueològics mitjançant dinàmiques de joc i solucions multimèdia d’orientació sociotecnològica.

El projecte vol concebre la ciutat com un espai històric, resultat de la interacció humana amb el seu propi passat i la capacitat de transformació.

Un joc que alhora pretén enderrocar barreres d’ús dels espais museístics per usuaris amb discapacitat intel·lectual, plantejant-los escenaris personalitzats. Les facilitats de visualització dels testimonis patrimonials permeten la interacció sense necessitat d’accedir als espais.

El projecte Arrel s'ha presentat avui al Circ romà de TGN amb la presència de Josep Maria Macias, investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Juan José Ramos, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB) i Eduard Gené, director d’Institucions de CaixaBank a Tarragona, acompanyats per un expert en escaneig de geometries.

Equip tècnic

Direcció: Josep Maria Macias (ICAC) i Juan José Ramos (UAB)

Membres: Meritxell Blay (Institut Jaume I de Salou-APLEC), Pau de Solà-Morales (Universitat Rovira i Virgili), Liana Napalkova (UAB), Miquel Àngel Piera (UAB), Josep M. Puche (ICAC) i Immaculada Teixell (ICAC)


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar