loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Tarraco Viva promociona els seus encants a BCN

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 10 de maig de 2016

En la seva divuitena edició, el Festival romà de Tarraco Viva, s’ha presentat aquest matí a Barcelona i ha rebut un reconeixement per part de la Generalitat, que ha definit Tarragona com “la ciutat que explica millor la història”.

Foto: Manel Granell

La presentació del festival ha anat a càrrec de Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat; Begoña Floria, conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, i Magí Seritjol, director del festival.

Tarraco Viva és un festival cultural internacional dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d'època romana, que té com a principal objectius divulgar el coneixement de la història antiga i posar a disposició del gran públic eines de reflexió sobre el passat històric.

Al festival Tarraco Viva es pot entendre com funcionava l’Amfiteatre i qui eren realment els gladiadors, quina feina feia el senat, què menjaven els seus ciutadans, com es construïen els edificis monumentals i quina era la seva vida quotidiana. I des de fa divuit anys que es fa amb el treball acurat i exhaustiu dels grups de reconstrucció històrica que, amb els anys, ha promogut la creació i especialització de molts col·lectius de la ciutat.

El festival rep cada anys més de 100.000 espectadors i uns 150 mitjans de comunicació acreditats que passen pels diferents espais patrimonials i equipaments museístics de la ciutat i descobreixen, a més, altres ciutats paral·leles a la Fira de Museus que normalment té lloc el segon cap de setmana.

Tarraco Viva és el reflex d’un festival que fa anys que treballa per arribar a l’excel·lència, únic al país, i una aposta del Departament de Cultura amb qui la ciutat de Tarragona ha establert lligams per tal de donar l’impuls que necessita per ser el referent de la cultura clàssica de Catalunya. I és que Tarraco Viva és un actiu molt important, en el marc d’una política de promoció del patrimoni històrico-arqueològic de la ciutat i del territori.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament van signar el passat mes de desembre un acord marc de col·laboració per la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco que pretén principalment consolidar aquest patrimoni com un producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre. A partir d’aquest primer encontre, ja han estat diverses les reunions que s’han dut a terme a través de la comissió de seguiment entre els regidors de Tarragona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural - Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, i recentment, el passat 29 d’abril, amb la visita institucional i posterior taula de treball entre l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros i el conseller de Cultura, Santi Vila.

Tarraco Viva 2016

Roma i Egipte, una fascinació mediterrània és el pretext de l’edició del Festival d’enguany. Partint d’una de les pintures sobre tela que encara es conserven i en les que observem clarament la influència d’Egipte en el retrat d’un ciutadà romà.

Amb aquesta proposta s’engega una nova línia del festival que es mantindrà en els propers anys: presentar no només la història de l’antiga Roma sinó l’encontre amb les grans civilitzacions del Mediterrani clàssic.

A un any de la celebració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, el Festival vol apropar al públic de Tarragona i als visitants de la ciutat a una realitat històrica fascinant: el Mediterrani com a bressol de grans cultures i civilitzacions de la Humanitat.

Durant dues setmanes el públic local i els visitants de la ciutat podran gaudir de 124 activitats que sumen 436 actes, al voltant del món romà i l’egipci, sempre amb un caràcter divulgatiu, demanant un especial interès i sensibilititat per part del públic. Una oportunitat de gaudir també dels espais patrimonials de la ciutat, els escenaris on es realitzen molts dels actes del certamen.

Des del Pretori, fins a l’Amfiteatre, el Circ, el Fòrum de la Colònia, les Muralles, la Necròpolis Paleocristiana i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Però, el Festival Tarraco Viva va més enllà de la ciutat de Tarragona.

Des de l’any 2005, el MNAT va sumar al Festival la vil·la romana de Centcelles (Constantí) a través d’activitats de reconstrucció històrica lligades a la tardoantiguitat i posteriorment la vil·la romana imperial dels Munts a Altafulla amb activitats que actuen com a eina de coneixement i d’apropament al públic. També participen poblacions com Cambrils, Falset o Porrera al Prioriat, a les que enguany se suma també el columbari de Vila-Rodona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar