loader
menu

CIUTAT

Els estudiants xinesos de la URV volen deixen emprempta, i que sigui solidària

Guillem Roqué Ciutat dijous, 12 de maig de 2016

Roba, una batedora, llibres, peces de decoració i, fins i tot, una bicicleta són alguns dels objectes que s’han pogut endur els curiosos que s’han acostat aquest matí al Mercat d’intercanvi solidari. La iniciativa, organitzada pel Centre de Cooperació al Desenvolupament URV Solidària juntament amb l’Associació d’estudiants i investigadors xinesos de Tarragona, s’emmarca en la celebració de la Festa Som comerç Just i Banca Ètica que tindrà lloc a Tarragona el proper 21 de maig.

Mercat d'intercanvi solidari al campus Catalunya de la URV. foto: Guillem Roqué

Mercat d'intercanvi solidari al campus Catalunya de la URV. foto: Inés Solé

Mercat d'intercanvi solidari al campus Catalunya de la URV. foto: Inés Solé

La iniciativa va sorgir a partir de la proposta dels estudiants xinesos que cursen els seus estudis a la URV i que, després d’uns anys a la ciutat, es plantegen tornar a casa. “El curs s’acaba, els estudiants marxen, però no s’ho poden endur tot”, explica la Cristina, una noia xinesa que va arribar a Tarragona ara fa 10 anys i que en l’actualitat hi treballa com a professora. “La idea era desfer-nos del que no necessitem i ajudar fent una acció solidària. Volem intercanviar, però també estem donant moltes coses”.

Gairebé un centenar de persones s’hi han acostat atrets per les parades i el variat repertori d’objectes. “Hi ha hagut gent que venia amb els diners per pagar, però nosaltres no n’acceptem, es tracta d’intercanviar o de donar”, explica la Cristina. També hi ha hagut el cas d’alguns estudiants que, a l’entendre com funcionava el mercat, han decidit anar a casa, arreplegar alguns objectes dels que es volien despendre i han tornat per intercanviar-los.

Una altra manera de consumir

El mercat, instal·lat a la Plaça Concòrdia del Campus Catalunya de la URV, ha estat obert des de les 11 del matí fins les 14 hores i, com explica Inés Solé, tècnica del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la universitat, “pretén sensibilitzar sobre l’ètica d’un consum responsable, ajuntar sinèrgies per donar-li una dimensió global i reivindicar l’intercanvi per prendre consciència del perjudicis causats per la voràgine de consum en la que vivim”.

És el primer cop que s’organitza un acte d’aquest tipus des de la universitat, però es preveu donar-li continuïtat. “És la primera experiència, però la voluntat és, poc a poc, treballar hi trobar una fórmula que es pugui repetir cada dos mesos”, afirma la tècnica del Centre de Cooperació.

Aconseguir productes sense diners

Una de les entitats amb presència al mercat ha estat la Xarxa ECO de Tarragona, una plataforma que promou l’intercanvi a través de l’ús d’una moneda social. Nascuda a la demarcació al 2009, la Xarxa fomenta “una economia al servei de les persones i respectuosa amb el medi ambient” on els productors de qualsevol tipus de be es poden posar en contacte entre ells per intercanviar productes sense haver der recórrer als diners convencionals.

“Volem que la gent ens conegui, que conegui aquests sistemes alternatius basats en el contacte a nivell local. També voldríem que les facultats d’economia es fixessin en aquests sistemes perquè són una realitat del nostre territori”, senyala Roger Luís Cáceres, representant de la iniciativa.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar