loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Cavalleria romana amb segell tarragoní

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dijous, 19 de maig de 2016

La consolidació del festival Tarraco Viva s’encomana a la ciutat. En la seva 18a edició, la fira cultural presumeix d’un programa farcit amb més d’un centenar d’activitats i més des de 400 actes i la seva bona salut atia la participació dels tarragonins que es sumen a la divulgació del patrimoni històric amb la formació de nous grups de recreació històrica.

El grup Ala Augusta s'estrena al festival Tarraco Viva amb una actuació que repassa la importància dels cavalls en els èxits assolits per l'exèrcit romà

Els tarragonins Ala Augusta s’estrenen aquest any una proposta tant atractiva i vistosa pel gran públic com són les actuacions de cavalleria. Recollint el testimoni de grups internacionals de prestigi internacional que han convertit aquest tipus d’actes en imprescindibles de la cita a casa nostra, els tarragonins presenten una aposta molt cuidada i en la que s’han involucrat de ple.

Foto: César Pociña

Foto: César Pociña

Foto: César Pociña

Els cavalls a l’època romana

De no haver estat pels impulsors d’Ala Augusta, Tarragona s’hagués quedat orfe de cavalls, ja que el seu és l’únic espectacle equí d’aquesta edició. L’agrupació, formada per dos genets amants de la història i els seus cavalls, oferirà un tast de la cavalleria romana en el seu espectacle “Equi, equitesque pro Roma”, “Sobre la cavalleria i el cavall a Roma”.

L’actuació de mitja hora que han preparat farà un repàs a la importància d’aquests animals en els èxits assolits per l’exèrcit romà durant la seva història. Una introducció per contextualitzar, donarà pas a l’entrada dels genets a la pista que faran una demostració del maneig de les armes i les seves muntures. Els personatges que es podran contemplar són una recreació dels que es podrien haver vist en els camps de batalla durant la guerra de les Gàl·lies, les famoses campanyes dirigides per Juli Cèsar.

Una actuació com aquesta “requereix molta preparació, perquè els cavalls han d’estar ben entrenats per oferir un espectacle de qualitat i amb totes les garanties de seguretat”, explica César Pociña, membre impulsor d’Ala Augusta, “és important que el cavall estigui acostumat a les novetats i que no s’espanti al veure les armes que portem”, afegeix.

César Pociña ja havia participat en altres grups de recreació històrica, però aquest any ha fet un pas endavant presentant una proposta en el qual ha participat en tots els aspectes, ja que ha estat ell mateix qui ha confeccionat l’equipament que llueixen i que està compost per una armadura, l’espasa, la llança, l’escut i l’equip del cavall.

“Els romans no coneixien els estreps i la sella que feien servir tenia quatre banyes d’on t’hi havies d’agafar. Al principi, muntaven amb poc més que una manta que feia de cadira, però quan la cavalleria va començar a moure’s amb armadures més pesades i escuts, la sella es va fer imprescindible”, explica.

Els animals, del Club hípic Julivert de Riudoms, són uns exemplars una mica més grans que les muntures que es feien servir en època romana, que, a diferència dels que estem acostumats a veure avui en dia, eren força més petits.

La primera actuació del grup tindrà lloc al Camp de Mart i serà el dissabte 28 de maig a les 13.30 i a les 20.30 hores, i repeteixen el diumenge a la 13.30.

Més enllà dels romans

La XVIII edició del festival Tarraco Viva va arrencar el diumenge passat i, fins el proper diumenge 29 de maig, traslladarà el públic actual fins el passat clàssic. Tarraco Viva es fixa aquest any en la civilització egípcia i la seva influència, encetant així un nou camí que seguiran explorant durant els propers anys i que el durà a explorar els pobles i les cultures que van prosperar a la riba del Mediterrani i que van compartir espai amb la Roma clàssica.

Consulta tota la programació del festival al circdelacultura.com


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar