loader
menu

CIUTAT

Nou clam dels ecologistes arran de l'incident en el complex químic de Repsol

El Circ Ciutat dimarts, 24 de maig de 2016

La Plataforma Cel Net i Ecologistes en Acció han tornat a aixecar la veu per denunciar l'incident ocorregut ahir dilluns 23 de maig a la planta del complex industrial de Repsol a la Pobla de Mafumet. Cel Net creu que "incidents com aquests tan sols són l'altaveu d'una problemàtica silenciada" i que "l'alarmant contaminació lumínica i sonora d'aquests dos dies només són la part més evident i visible d'una problemàtica amb la qual la població conviu diàriament, des de fa més de 40 anys."

Foto: circdetarragona.com

Per la seva banda, Ecologistes en Acció també ha critica el model "poc eficient que ha estat present de manera ininterrompuda en el país i que es resumeix en la manca d’ esforços per obtenir una millor coexistència entre l’activitat econòmica i la qualitat de l’aire."

El comunicat de Plataforma Cel Net

"Denunciem la immobilitat i la manca de responsabilitat de les empreses químiques davant els repetits incidents de contaminació lumínica, sonora i ambiental com els succeïts en el Complex Petroquímic del Polígon Nord en les últimes hores. Remarquem que incidents com aquests tan sols són l'altaveu d'una problemàtica silenciada a la qual dia a dia som sotmesos els habitants de la Vall del Francolí, i que posen de manifest la negligència de l'Administració Pública per tenir cura de la qualitat de l'aire i de la salut de la població en el nostre territori.

Des de fa més de 24 hores, dues xemeneies situades al complex petroquímic del polígon nord del Camp de Tarragona, cremen ininterrompudament. Les grans flamarades han causat columnes de fum negre apreciables a més de 20 km de distància de l’incident. La Plataforma Cel Net mostrem la nostra immensa indignació davant incidències com aquestes que es repeteixen periòdicament dins d'un marc d'aparent "normalitat", generat per la constant manca d'informació i responsabilitat per part de les empreses químiques i l'administració pública. Parlen d'aturades no programades, d'errors concrets, d'incidents esporàdics. S'obliden que aquests episodis no tan sols no són tant alegrament justificables, sinó que, a més, només són la punta d'un gran iceberg. L'alarmant contaminació lumínica i sonora d'aquests dos dies només són la part més evident i visible d'una problemàtica amb la qual la població conviu diàriament, des de fa més de 40 anys.

No ens volem referir a quan deixa de guanyar la indústria química cremant etilè i propilè, no es tracta de conceptes eufemístics com "parada no programada", sinó que estem jugant amb la salut i el benestar de milers de famílies que vivim envoltades permanentment de la seva contaminació.

Fa anys que lluitem per a que es realitzi un estudi de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Però el pas del temps mostra que els responsables polítics no estan a l'alçada del que les circumstàncies els hi exigeixen. La majoria d'alcaldes de les poblacions afectades continuen fent creure a la ciutadania que treballen per millorar la qualitat de l'aire, quant a la pràctica conviuen al servei de la indústria i els seus finançaments de joc i festa. Ens volen fer creure que amb la creació d'una Taula de la Qualitat de l'Aire ja resol el problema, que la gent deixarà de preocupar-se per la seva salut i la de les seves famílies. Estem cansats que ens tractin d'estúpids perquè se’ns ha fet evident vegada rere vegada que no hi ha una voluntat real de trobar una solució a aquesta problemàtica.

Denunciem, també, la falta de rigor en els controls de la qualitat de l'aire per part de les empreses químiques i de la Generalitat. No se’ns pot dir que no hi ha cap risc per la salut. Amb quins arguments es pot justificar això després de veure totes les imatges que tantes persones han compartit a través de les xarxes socials? Aquesta falta de rigor en els anàlisis de la Qualitat de l'Aire són permanents i diaris, dies com ahir i avui només fan d'altaveu d'aquest despropòsit i falta de voluntat per solucionar el problema.

La Plataforma Cel Net, en nom de tota la població afectada, demana als responsables màxims de les empreses implicades en l’incident que donin públicament explicacions dels motius del seu error i quin tipus d'accions portaran a terme en un futur pròxim perquè no torni a repetir-se. Així mateix, demana a tots els alcaldes que segueixen sense prendre cap mesura davant el clam de la població, que col·laborin activament finançant un estudi de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona de forma independent, deixant de fer política de mirada curta i interessos personals i vetllin d'una vegada per totes per la salut de tots els seus ciutadans. I a la Generalitat, que posi més interès en el control real de les emissions contaminants i no tant en la valoració i opinió dels responsables d'aquestes indústries."

El comunicat d'Ecologistes en Acció

"En els últims temps no ha hagut una evolució cap a una planificació específica dirigida a la millora de la qualitat de l’aire al voltant del complex petroquímic de Tarragona i de la planta que Repsol té a la Pobla de Mafumet, la qual cosa ens fa pensar que se segueix el mateix model poc eficient que ha estat present de manera ininterrompuda en el país i que es resumeix en la manca d’ esforços per obtenir una millor coexistència entre l’activitat econòmica i la qualitat de l’aire.

Els estudis que s’han fet en general, no deixen de ser un retrat puntual de la situació i amb un abast incomplert de tot l’àrea d’influència de les instal·lacions industrials, portuàries o de serveis, malgrat tot hi ha evidències de que existeixen paràmetres que es troben per sobre de les concentracions màximes establertes a nivell internacional. El control de les emissions, tant en volum com en compostos és al nostre entendre insuficient a Tarragona en general i a les instal·lacions de Repsol a la Pobla de Mafumet en particular, per tot el que s'ha dit anteriorment, des d'Ecologistes en Acció denunciem:

Que el present episodi que ha creat una més que justificada alarma social a Tarragona i pobles del voltant és un més del que ja ens té acostumats Repsol. Les dos espectaculars columnes de fum que han sorgit del complex petroquímic, han provocat nombroses trucades dels veïns afectats que han demanat explicacions a Protecció Civil del que passava. Aquesta inquietud dels veïns contrasta amb la resposta de les autoritats que treuen importància a lo succeït argumentant que si es produeixen aquestes fuites a l’exterior és precisament pel sistema de seguretat. La Generalitat ha informat de que la combustió que s’ha produït, no ha alterat els nivells de qualitat de l’aire i no ha aplicat cap Pla d’emergència ni confinament, però no ha dit quins nivells s’han assolit.

Ecologistes en Acció desconfia obertament d’aquesta versió oficial i davant dels antecedents que s’han produït amb la mateixa empresa, demanem que la fiscalia obri una investigació sobre aquest accident, la qual cosa farem amb un escrit que remetrem properament a la fiscalia de Tarragona.

Ecologistes en Acció demanarà en aquest mateix escrit que hi hagi un estudi independent dels paràmetres de qualitat a Tarragona, donat que no ens creiem que aquests puguin ser normals amb la concentració industrial que sofreix la ciutat i els seus voltants."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar