loader
menu

CIUTAT

Salut confirma que 19 infants continuen ingressats en hospitals catalans per l'enterovirus

El Circ Ciutat dimarts, 24 de maig de 2016

Dinou infants continuen ingressats amb afectació neurològica per enterovirus a diferents hospitals catalans, quatre dels quals continuen en la Unitat de Cures Intensives. És la xifra que ha fet pública el Departament de Salut.

Una imatge de l'hospital Joan XXIII de TGN. Foto: circdetarragona.com

En total, en les últimes setmanes s’han detectat 60 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement. Des del passat divendres no s’ha confirmat cap nou cas, però el Departament subratlla que cal ser prudents i cauts perquè seria prematur fer prediccions sobre l’evolució d’aquest episodi.

Més de 800 trucades al telèfon de CatSalut Respon

Des de dimecres passat i fins aquest dimarts al matí s'han comptabilitzat fins a 834 trucades sobre enterovirus al telèfon 061 CatSalut Respon. Dimecres se’n van rebre 95 i dijous 229, mentre que divendres ja només se’n van registrar 130 i dissabte 145. Diumenge les consultes van caure fins a 114 i fins a les 08.00 hores d’aquest dimarts s’han rebut 121 consultes. Les peticions més habituals són sobre la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d’aquesta tipologia de virus.

Coordinació entre Salut i Ensenyament

Aquest matí el conseller de Salut, Antoni Comín, i la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, han mantingut una reunió de treball, després de la reunió del Consell Executiu, per analitzar la coordinació que estan duent a terme els dos departaments en els casos d’enterovirus amb afectació neurològica; i la valoració ha estat positiva.

La setmana passada Salut i Ensenyament van posar a disposició de tots els centres escolars informació detallada sobre què és l’enterovirus i les recomanacions que s’han de prendre per evitar el possible contagi; i s’ha confirmat que aquesta informació s’ha difós correctament.

El Conseller Comín compareixerà al Parlament

Aquest dijous el conseller de Salut, Antoni Comín, compareixerà al Parlament a petició pròpia per informar de la resposta assistencial del Departament als casos d’enterovirus. La compareixença començarà a les 10 del matí a la comissió de Salut.

Els enterovirus

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus.

Arran de l’aparició d’un nombre excepcional de casos d’infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s’ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.

Recomanacions

Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l’escola, i només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, no han d’anar als centres escolars o a les escoles bressol.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d'altres persones.

Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.

Davant de qualsevol dubte, s'aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l'enterovirus: símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes sobre els enterovirus.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar