loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Un Pla Director vetllarà per la conservació de les Muralles de TGN durant els pròxims 25 anys

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 02 de juny de 2016

Després de dos anys d'elaboració, les Muralles de Tarragona ja tenen un Pla Director, i pels pròxims 25 anys. Estableix quatre camps d’actuació sobre el monument: la restauració i la conservació arquitectònica; l’agençament per a la visita pública i usos complementaris; l’adequació ambiental i paisatgística, i la recerca arqueològica i històrica. En total, prop de 65 propostes concretes ordenades segons el grau d’urgència i necessitat i dividides per trams.

Foto: circdetarragona.com

D?esq a dreta: Carles Brull, l'arquitecte redactor del projecte; Elsa Ibar, subdirectora general del Patrimoni; Begoña Floria, regidora de Patrimoni de TGN; Josep Boya, director general d?Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Jordi Agràs, director territorial de Cultura i Joan Menchon, arqueòleg municipal de l?Ajuntament. Foto: Mauri

Està format per dos grans apartats. Un primer bloc que analitza el monument i fa un recull documental, i un segon bloc on es recullen les intervencions i propostes d’actuació futura. De la primera part d’anàlisi del monument, s’exposa detalladament la seva història, morfologia i entorn, alhora que s’enumeren i examinen les intervencions arqueològiques i arquitectòniques realitzades i es recullen les fonts documentals, historiogràfiques i gràfiques (planimetries, fotografies, vistes, etc.) que informen sobre l’evolució i natura d’aquest monument.

En aquest sentit, destaca l’aixecament fotogràfic a escala de l’alçat exterior de tot el recinte emmurallat, elaborat expressament per al Pla Director, que serveix de base per sintetitzar els resultats de l’anàlisi dels diferents aspectes estudiats, i l’anàlisi de documentació gràfica històrica que ha aportat documents com un plànol amb la planta de les muralles datat a mitjans de segle XVI, conservat a l’arxiu militar d’Estocolm.

No té la consideració patrimonial i ciutadana que es mereix

Fins ara, les intervencions dutes a terme en les muralles tarragonina han estat solucions puntuals i heterogènies, ja que no es comptava amb criteris d’actuació unitaris i generals, ben definits, adaptats a cada patologia i capaços de donar a aquest monument la consideració ciutadana i patrimonial que mereix, tant per la singularitat com per la significació en el context nacional i internacional.

Ben conscient d’aquest estat, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, i davant dels persistents problemes de degradació estructural, conservació de materials i agençament urbà assenyalat, va impulsar el 2014 la redacció del Pla Director.

El document ha estat redactat per l’arquitecte Carles Brull i s’ha concebut amb una visió interdisciplinar, amb la col·laboració d’arqueòlegs, historiadors, restauradors de la pedra, calculistes d’estructures i altres professionals del patrimoni.

Una Comissió Tècnica de Seguiment, formada per representants del Departament de Cultura, l’Ajuntament de Tarragona, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Rovira i Virgili, ha estat l’encarregada de fer el seguiment de la redacció del Pla, la definició dels criteris generals i específics d’intervenció i la seva validació definitiva, aconseguint un Pla Director complert i consensuat per tots els agents implicats en el patrimoni mundial de Tàrraco.

El Pla Director s’ha presentat a l’Ajuntament de Tarragona i hi ha intervingut Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni i Begoña Floria, tinent d’alcalde de Festes, Patrimoni i Plans de Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona.

Els objectius principals del Pla Director són:

Establir les pautes generals que han de guiar les futures actuacions de restauració del conjunt de les muralles per tal de garantir, de la manera més adient, la seva protecció i conservació, aturant l’important degradació dels seus paraments i garantint la seva estabilitat estructural.

Agençar el conjunt monumental i activar les seves potencialitats per a millorar l’experiència de la seva visita, fent-la més interessant, còmoda i enriquidora per a un públic el més ampli possible.

Millorar la integració del monument en el context urbà adjacent, plantejant actuacions que permetin posar de relleu la unitat del conjunt, els seus valors patrimonials i paisatgístics, alhora que contribueixin a millorar la seva conservació.

Establir les línies de recerca en el camp arqueològic i històric per aconseguir, en les futures actuacions, un millor i més profund coneixement del monument i afavorir la difusió de la informació generada.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar