loader
menu

CIUTAT

TGN activa el dispositiu per controlar la presència de tortugues babaua

El Circ Ciutat dijous, 02 de juny de 2016

L'Ajuntament de Tarragona torna a posar en marxa la campanya de seguiment de la tortuga marina per a la sensibilització i protecció de la tortuga babaua (Caretta caretta) a les platges del tarragonines. La xarxa de Voluntaris, engegada l'estiu passat, s'encarregarà de vigilar el litoral per detectar-ne la possible presència.

Una imatge de tortugues a la platja Llarga, l'estiu de 2014. Foto: circdetarragona.com

Una imatge dels voluntaris d'enguany. Foto: Mauri

L'equip de voluntaris està coordinat per l'Ajuntament amb l'ajut i col·laboració de les entitats ambientals que porten a terme tasques al litoral municipal: Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), l'Associació Mediambiental La Sínia i el Grup d’Amics de Toni Achón – Ecologistes de Tarragona (GATA).

Per tal de facilitar-los la tasca, enguany els voluntaris portaran una samarreta identificativa. Els diferents voluntaris es reparteixen arreu dels 15 quilometres de litoral de Tarragona i participen en l'elaboració del cens i la detecció de la tortuga. Faran passejos nocturns i a primera hora del matí per detectar la pròpia tortuga o el rastre que hagi deixat. La prioritat és arribar a detectar els possibles nius, garantir que ningú molesti en el procés de posta, així com vetllar per la supervivència dels ous.

La campanya compta amb una formació específica per als voluntaris on aprenen aspectes de la biologia i el comportament d'aquests animals quan arriben a la platja a pondre els ous, a més de les indicacions del què han de fer en cas de detectar algun indici de la presència de la tortuga. El projecte compta amb el vist-i-plau i la col·laboració de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, organisme pertanyent al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

La tortuga babaua (Caretta caretta)

Tot i que la tortuga babaua és una espècie molt comuna al nostre Mediterrani es desconeixen el nombre d’exemplars, viu prop de la costa en aigües fondes i un animal adult pot arribar als 120 cm. És una espècie considerada en perill d'extinció per la UICN i catalogada com a vulnerable segons el Reial Decret 139/2011 (Catàleg espanyol d'espècies amenaçades), i amb conseqüència està protegida.

El passat 26 d'agost de 2014 es va localitzar una posta de 89 ous de tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja tarragonina de l'Arrabassada, gràcies a l'avís de la ciutadania. Els ous van ser recollits i traslladats a un centre col·laborador de la Generalitat, per a la seva viabilitat.

El passat 28 d'octubre de 2014, també es va produir el naixement d'una vintena de tortugues de la mateixa espècie en un altre niu situat a platja Llarga, en gran part gràcies a que diferents persones van vetllar perquè tot succeís amb normalitat.

S'ha pogut constatar mitjançant analítiques, que els ous dels dos nius (Arrabassada i Llarga) procedien de diferent femella progenitora. Per tant, és un bon símptoma que a les platges de Tarragona pot tornar-hi la tortuga babaua a pondre-hi els ous.

Cal destacar que les tortugues fan una mitjana de 4 postes l'any, on a cada posta hi ha una mitja de 100 ous. Una femella triga entre 2-3 anys a tornar a pondre, per tant les que van venir fa dos anys podrien tornar aquest 2016.

Qui es vulgui incorporar a la Xarxa de Voluntaris per la Tortuga a Tarragona, pot trucar el Telèfon Verd 977 296 222 o bé enviar un correu a mediambient@tarragona.cat


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar