loader
menu

CIUTAT

El litoral tarragoní comptarà amb 20 noves boies ecològiques

El Circ Ciutat dijous, 23 de juny de 2016

Les platges de TGN, Torredembarra, Altafulla i l'Hospitalet de l'Infant tindran aquest estiu 20 noves boies ecològiques per delimitar la zona reservada al bany, que fan que el litoral tarragoní ja en disposi d'un total de 86.

Foto: Repsol

A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases d’aquestes boies són biòtops artificials únics al món, que s’instal·len de forma permanent. Es tracta de grans peces d’obra i pedra de forma cònica, d’entre 1,30 i 2 metres d’alçada, per 1,5 metres d’amplada. Pesen entre 1.000 i 2.000 quilos i estan fetes d‘un ciment de PH neutre i carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines tot formant un escull.

A més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura, quedi en suspensió i que per tan, no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal. Quan acaba la temporada d’estiu, només cal que dos professionals del busseig es desplacin al punt on es troba cada boia per treure la cadena que va des de la boia intermèdia fins la superfície. La resta de l’estructura i tota la flora i la fauna que hi ha crescut al voltant es queda on està fins l’estiu següent. Les boies es localitzen per mitjà d’un GPS.

Pel que fa al finançament del projecte, Repsol s’ha fet càrrec dels biòtops, mentre que els ajuntaments financen el manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície.

Biòtop Antina

La idea de les boies ecològiques ideades per Miquel Rota –expert en aquariofília marina, cultiu de roca viva i professional del busseig- neix a partir del seu projecte per a la construcció del Biòtop Antina, una muntanya submarina de 18 metres d’alçada per 80 metres de diàmetre feta amb roques de carbonat de calci d’origen coralí que s'ha d'ubicar al conjunt natural marí del litoral de Torredembarra.

El projecte del Biòtop es troba a hores d’ara, en la seva fase final, en espera que el Govern hi doni el seu vistiplau definitiu. Des d’un inici, l’Ajuntament de Torredembarra ha donat el seu suport perquè es pugui desenvolupar aquest projecte, que vol ser un referent mundial des del punt de vista ambiental i ecològic, alhora que vol servir com a reclam turístic per a la zona i pels amants del busseig.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar