loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Roger de Llúria i els Herois de 1811, 'segrestats' per una performance amb banderes d'Espanya i estelades

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 29 de juny de 2016

Durant unes hores, els monuments a Roger de Llúria i als Herois del 1811 han quedat 'segrestats', de manera conceptual. Les dues estàtues més icòniques de la Rambla Nova han quedat embolcallades per fragments de les banderes espanyola i independentista. Desestructurades, com un estampat. Tot forma part de "Banderes al vent", una performance de l'artista tarragoní Àlvar Calvet, en el marc del programa "Monuments" del Teler de Llum.

L'artista Àlvar Calvet contempla la seva creació. Foto: circdetarragona.com

Foto: circdetarragona.com

Foto: circdetarragona.com

Foto: Pep Escoda fotògrafs

Foto: Pep Escoda fotògrafs

Foto: Pep Escoda fotògrafs

El primer monument que ha quedat tapat ha estat el de Roger de Llúria, just davant del Balcó del Mediterrani. En aquest cas, l'estampat ha estat confeccionat amb retalls de diverses 'rojigualdas'. L'estàtua dels Herois del Setge del Francès, coneguda també com la dels Despullats, ha quedat amagada poc després amb retalls d'estelades. Casualment, just l'endemà de l'ofrena floral per commemorar el 205è aniversari del Setge de Tarragona.

"Banderes al vent" és una instal·lació efímera, i que a partir del setembre es podrà veure en una exposició que “girarà a l’entorn no només del valor dels monuments, les banderes en sí, sinó també pel que fa a la simbologia i funcionalitat del tèxtil al llarg del seu propi treball i de com i per què guarnim els balcons amb banderes i on les posem", ha apuntat Calvet.

La memòria és molt dèbil i la vull remoure

"Quan un tapa, és per molts motius: per ocultar, per amagar. La memòria és molt dèbil i la vull remoure", indica l'artista, qui deixa clar que treballa amb banderes destrossades, tot recordant a polèmica que va generar la performance quan es va filtrar als mitjans, i segons Calvet, "de manera malintencionada": "No em va agradar, i menys d'aquella manera, perquè només van transcendir les estelades i jo portava dos anys treballant-hi. D'això se'n diu males pràctiques".

Ciutadans es va posar les mans al cap i va criticar enèrgicament la performance perquè, segons el seu prisma, només buscava la confrontació i la polèmica.

L'artista tarragoní, vestit avui amb una camisa feta d'estelades, ha agrait personalment a la regidora de Patrimoni, Begoña Floría, que finalment el permetessin fer l'acció artística. "Ha sigut una persona coherent i ha tingut una voluntat de ferro".

Calvet admet que als artistes els agrada tocar tots els temes, i de vegades, també els polèmica, però que amb la performance "he volgut reflectir el moment que estem vivint ara". Assegura que l'acció que proposa és "oberta i tothom hi té cabuda".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar