loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Torre dels Escipions i l'Arc de Berà estrenen senyalització

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 07 de juliol de 2016

La Torre dels Escipions i l'Arc de Berà, dos dels monuments d’època romana de l’entorn de Tàrraco, disposen ja de nous plafons interpretatius per tal de millorar-ne la informació existent i facilitar el seu coneixement a tots els visitants que s'apropin per saber-ne la història.

Foto: MNAT

Foto: MNAT

Els elements de senyalització interpretativa estan plantejats de manera que no siguin invasius en l’entorn del monument i tenen la voluntat que es puguin aplicar a d’altres casos amb la mateixa casuística; a nivell de contingut, volen ser de fàcil lectura i atractius per al visitant i s’han traduït a diverses llengües per tal de fer accessible la informació als milers de turistes que visiten anualment els monuments romans de Tarragona.

Compten, a més, amb codis QR, que enllacen, directament, amb els apartats de la web del MNAT, dedicats a aquests dos monuments (Torre dels Escipions i Arc de Berà), on s'hi poden trobar moltes altres informacions, entre d’altres els catàlegs –que es poden consultar on-line–, de les exposicions temporals “Monuments a l’abast” que se’ls va dedicar.

El nou projecte de senyalització vol contribuir a una millor comprensió i posada en valor d’aquests importants elements patrimonials, donant les pautes de comprensió i lectura bàsiques i significatives, tot situant-los en el seu context històric i recuperant la imatge que devien tenir en el seu origen.

La senyalització dels dos monuments, declarats Patrimoni Mundial l’any 2000 junt amb d’altres elements de la ciutat romana de Tàrraco, ha estat realitzada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Aquesta iniciativa d’identificació forma part del programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, i és la primera fase del projecte de senyalització dels elements patrimonials de Tàrraco de titularitat de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és millorar la interpretació del patrimoni cultural català, així com el coneixement i la satisfacció dels visitants.

L’Arc de Berà

L'Arc de Berà va ser construït en el traçat de l'antiga Via Augusta a finals del s. I aC, pels volts dels anys 15-5 aC. Dedicat a l'Emperador August, en el context de la reforma administrativa feta per aquest l’any 27 aC –en la qual Tàrraco va ser designada capital de la provincia Hispania Citerior– i en el moment en què aquesta Via va ser objecte d'una reforma.

Una inscripció parcialment conservada, ens indica que fou erigit per disposició testamentària de Luci Licini Sura, ciutadà romà identificat com a praefectus de la Colonia Vectrix Iulia Lepida, que no podem confondre amb el seu posterior homònim que destacà durant el govern de Trajà.

Torre dels Escipions

Monument funerari en forma de torre construït a la primera meitat del segle I dC al costat de la Via Augusta, a uns 6 km al nord-est de Tàrraco. Està format per tres cossos superposats i a la façana de l'intermedi presenta dues figures d'Atis –divinitat oriental funerària– que sostenen una inscripció. Una errònia identificació de les figures amb els germans Escipions és l'origen del nom tradicional.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar