loader
menu

Un informe planteja ubicar els paradistes al soterrani del nou mercat

Sergi Casado Ciutat dimarts, 09 d'abril de 2013

Què importa més, la visibilitat dels paradistes o que el futur mercat de Tarragona sigui rendible? Aquesta és una de les incògnites que es deriven d'un informe realitzat sobre els costos de manteniment i de consums sobre el nou mercat central, al qual ha tingut accés El Circ.

Una imatge de les obres del mercat de TGN. / circdetarragona.com

Vagi per endacant que, de moment, ningú es responsabilitza d'aquest informe, elaborat per Josep Milà Consultors. Fonts de l'Ajuntament han assegurat que ni el consistori ni tampoc l'empresa de mercats, Espimsa, hi estan al darrere. Tampoc l'associació de paradistes, ni cap partit de l'oposició, ni tampoc la Cambra de Comerç de Tarragona. Malgrat la rellevància de les dades i de les opcions que es plantegen per a un edifici de tanta envergadura i d'un cost tant elevat, l'informe és orfe de pare i de mare. Circula, però no l'hauria encarregat ningú.

L'informe porta com a títol "Anàlisisi dels costos del mercat Central TGN segons projecte i opcions" i tracta sobre què costaria el manteniment i quins consums es produirien depenent del tipus de mercat que es volgués fer. Totes amb IVA inclòs.

La que, potser, destaca per damunt de totes és la que planteja ubicar tot el conjunt de paradistes a la planta semi soterrani del nou edifici, és a dir, no a la planta que es trobarien els clients en accedir al mercat. Sens dubte, es tracta de l'opció més econòmica de totes. Es parla de dos muntacàrregues, una escala mecànica i 5 ascensors, i el cost total anual (sumant consums i manteniments) seria de 567 mil euros. El preu que hauria de pagar cadascun dels paradistes per cada metre quadrat seria 852 euros. El col·lectiu ja ha mostrat el seu malestar i ha deixat clar que no acceptaran anar a una planta menys visible que la primera. Val a dir que en l'informe aquesta opció apareix en darrer lloc.

La primera opció, que suposaria un cost anual d'1.233.573 euros. Cada metre quadrat tindria un cost de 1.852, 77 euros. Hi hauria 5 ascensors, 4 muntacàrregues, 2 rampes i 1 escala exterior.

En la segona, l'edifici del mercat no tindria recollida neumàtica de les deixalles, i tindria un cost anual inferior a la primera opció: 1.074.292 euros, amb una tarifa de 1.613 euros per cada m2 de parada.

La tercera opció també resulta més econòmica que les dues primeres: 1.056.860 euros. Tampoc disposaria de recollida neumàtica i se substituirien les rampes per escales mecàniques. El cost del metre quadrat per parada seria de 1.587 euros. La quarta possibilitat és força semblant i suposa un cost anual d'1.036.000 euros. El metre quadrat per parada surt a 1.556 euros.

En el cas que els paradistes, l'element principal del gran mercat municipal de la ciutat, no anessin a la planta més visible, a què es destinaria la primera planta? I, perquè es manté en l'anonimat l'ens, les persones, les institucions o les empreses que estan al darrere de l'informe? Podria ser que tinguessin responsabilitat de gestió de futur en el nou mercat?

Sigui com sigui, tenint en compte, la situació delicada de l'empresa Espimsa, així com de la UTE que realitza les obres, del que es tracta és de buscar solucions i d'aconseguir la rendibilitat màxima.


circdetarragona_ADcircdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar