loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El merxandatge de Santa Tecla posarà en valor la indumentària del Nano Capità

El Circ Cultura i patrimoni dilluns, 18 de juliol de 2016

El marxandatge de les festes de Santa Tecla d'enguany girarà entorn a la figura del Nano Capità i a la seva indumentària. La Sala d’Àmbit Cultural d’El Corte Inglés de Tarragona ha estat l'escenari de la presentació de tots i cadascun dels elements que conformen la col·lecció imprescindible per viure d'aprop les festes majors de la ciutat.

Foto: Ajuntament de TGN

Foto: Ajuntament de TGN

Totes les entitats que participen en l'elaboració del merxandatge tecler s'han tornat a reunir per mostrar els objectes que més es lluïran durant les festes. Com a novetat, enguany s'incorporen a l'oferta el sac de les festes (bossa de mà), editat per l'Associació de Portadors del Nanos Vells, i l'adhesiu de les festes, editat per l'Agrupació cultural i esportiva de Comissions Obreres de l’Ajuntament de Tarragona.

Tant en aquestes dues com en la resta (samarreta, motxilla, mocador, xapa, tatoo...) hi apareixeran imatges del cartell guanyador, dissenyat per les tarragonines Jordina Estopà i Elena Gavaldà.

El cartell

Té com a motiu principal el Nano Capità, un element de la festa que no protagonitzava el cartell de Santa Tecla des de 1986. El cartell segueix un estil directe, senzill i minimalista. Per tal d’aconseguir una imatge propera a tots els públics, les seves dissenyadores van voler centrar-se en el vestuari tan característic d’aquest personatge entranyable de la festa tarragonina. “Teníem clar que havíem d'aconseguir crear una icona i ho vam realitzar amb absència de línia de contorn i colors plans” expliquen Gavaldà i Estopà.

El Nano Capità és el personatge principal del conjunt dels Nanos Vells que formen part dels Entremesos del Seguici Popular de Tarragona. També anomenat Capità Manaies, és el símbol de l’autoritat, i de fet representa la figura d’un exalcalde de la ciutat, Joan Cabeza (setembre 1857 - gener 1859), que alhora va ser propietari d'una fàbrica i botiga de xocolata al carrer Merceria, davant les Carnisseries velles. Era una persona molt apreciada a la ciutat i la seva botiga es va convertir en el punt de reunió de la part alta. El seu mandat va tenir lloc durant el regnat d'Isabel II.

El seu vestuari és també significatiu com a mandatari, ja que duu sempre un bastó llarg a la mà amb unes cintes de colors i vesteix una casaca vermella, una armilla groguenca brodada, un coll i una corbata blancs; uns pantalons grisos, unes mitges i uns guants blancs, a més de dur un barret galonejat de dues puntes.

Els Nanos Vells daten de 1865 i són obra de l’escultor Bernat Verderol.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar