loader
menu

CIUTAT

La privatització de l'Anella Mediterrània pot suposar un deute de 150 ME per a TGN

El Circ Ciutat dilluns, 01 d'agost de 2016

La nova fòrmula escollida per l'Ajuntament de Tarragona per gestionar l'Anella Mediterrània pot suposar un deute per a la ciutat de 152 milions d'euros. Són xifres denunciades pel grup municipal d'ERC, qui ha alertat que la privatització de la gestió de l’Anella del 2017 podria arruïnar les arques municipals.

Foto: Tarragona 2017

Per als republicans "només s’entén aquest projecte com un pla B a la desesperada per salvar el pressupost operatiu dels Jocs, els 9 milions que Ballesteros assegura que arribaran de Madrid però que no estan signats enlloc".

En aquest sentit, el portaveu republicà, Pau Ricomà, ha recordat que Ballesteros ha renunciat a l’ultimàtum llençat amb data límit 31 de juliol on afirmava que si no arribaven els 9 milions d’euros de Madrid, renunciaria als Jocs. ‘L’alcalde no ha complert el seu ultimàtum i esperarà a octubre a dir què farà si els 9 milions de l’estat no arriben. No és inversemblant que darrera la proposta de Santa Gadea hi hagi algú disposat a posar els 9 milions in extremis, fer de salvador dels Jocs i a canvi endeutar-nos en 152 milions’.

Res a veure amb el que és necessari per als Jocs

Els republicans argumenten que la proposta no té res a veure amb les inversions necessàries per tirar endavant els Jocs, ja que inclou uns equipaments que no entrarien en funcionament fins passat l’esdeveniment esportiu. ‘Ens proposen que una empresa privada faci una inversió de 15 milions i mig en uns equipaments que no són necessàries per als Jocs i a canvi l’Ajuntament es compromet a pagar-ne 152 al llarg d’una concessió que s’allargarà 40 anys’ explica el portaveu del grup municipal, Pau Ricomà, qui no s'ha mossegat la llengua, tot afirmant que ‘estem davant un autèntic “pelotazo”.

La proposta aprovada en consell plenari consisteix en un estudi de viabilitat que proposa que l’empresa privada realitzi diferents intervencions: la construcció de la piscina olímpica necessària pels Jocs (seria finalment una piscina descoberta), la remodelació del pavelló de Camp Clar, la construcció d’una ciutat del futbol (amb 3 camps de futbol i 2 de futbol 7) i la construcció d’una residencia d’esportistes.

Aquesta última no s’aixecaria dins l’Anella Mediterrània, sinó a la zona del PP10. Santa Gadea contempla 3 escenaris d’inversió possibles (veure document ANNEX 1) que es veurien afectats en funció de si arriben els 3 milions d’euros que va anunciar el govern central el primer dia de la campanya electoral. La mateixa empresa contempla que l’Ajuntament hauria de pagar un cànon de compensació que podria ascendir fins a 2,5 milions d’euros durant 40 anys, un cànon que també s’hauria de pagar encara que l’empresa obtingués beneficis de la seva gestió.

Al·legacions al projecte

En els propers dies, el projecte de Santa Gadea es publicarà al BOPT. A partir d’aquesta publicació hi haurà un període d’exposició pública d’un mes durant el qual es poden presentar al·legacions. Passat aquest termini, el PSC podria fer valer la majoria que li atorga el pacte amb el PP i tirar endavant el projecte comptant també amb el suport que ja ha expressat Ciutadans.

El portaveu d’ERC-MES-MDC, Pau Ricomà, ja ha anunciat que el seu grup presentarà al·legacions en diverses línies: la durada de la concessió a 40 anys que podria no adequar-se al supòsit legal de concessió; la inviabilitat econòmica del projecte que depèn d’un compromís econòmic per part del Gimnàstic com a client preferent dels camps de futbol i la residència i que hauria d’aportar uns 700.000 euros l’any; el fet de superar el llindar màxim d’endeutament de l’Ajuntament permès per llei (i que arribaria al 145%) o l’absència dels informes favorables de Secretaria i serveis administratius de l’Ajuntament sobre el projecte que surt a exposició pública.

El pavelló de Campclar, privatitzat

Un altre element que s’inclourà a les al·legacions i que preocupa especialment els republicans és el fet que perilla la sostenibilitat del Patronat Municipal d’Esports ja que l’empresa concessionària passaria a gestionar l’àrea que reporta més ingressos al PME, el pavelló de Camp Clar. Des d’ERC avisen que ja existeix un informe del Patronat on s’alerta d’aquestes qüestions.

Pau Ricomà s’ha mostrat també molt preocupat pel costos d’oportunitat per la ciutat i les retallades en serveis essencials per la ciutadania que derivarien del pagament anual a 40 anys del cànon de 2,5 milions. ‘Ens estem referint a serveis socials, ocupació, cultura, educació... A quines coses hauríem de renunciar per pagar aquest cànon durant 40 anys?’ s’ha preguntat Ricomà.

El portaveu republicà ha volgut deixar clar que ‘no estem en contra dels Jocs, estem en contra que es generi encara més deute per la ciutat. Estem en contra de fer un “pelotazo” per salvar-los a qualsevol preu’.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar