loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN millorarà la mobilitat dels portants de l'aigua de Sant Magí

El Circ Cultura i patrimoni divendres, 12 d'agost de 2016

El proper dimarts 17 d’agost, els Portants de l'Aigua de Sant Magí tornaran a complir amb la tradició de la Baixada de l’Aigua des de la Brufaganya fins a Tarragona. Un ritual que es manté intacte des de 1994 i que es duu a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona, Ematsa.

Els portants de l'aigua, a l'alçada del carrer Les Coques, l'any 2013. Foto: circdetarragona.com

Per tal d'evitar que els cavalls i les cavalleries dels portants patinin pels carrers de la Part Alta, el consistori i l'empresa d'aigües segellaran els embornals perquè, posteriorment, es cobreixi de sorra tot el recorregut pel nucli antic per evitar incidents com els que s'han vist en anys anteriors. Aquesta mesura s’aplica per garantir les màximes mesures de seguretat per la gent, tant els Portants com els espectadors, així com els cavalls i les cavalleries, sobretot en tot pel recorregut de la Part Alta. Un cop s’acaba la desfilada dels cavalls, els equips de neteja arrepleguen la sorra i els operaris d’Ematsa, de nou, destapen els embornals.

4.000 litres d'aigua

La tradició explica que Sant Magí va fer brollar aigua on ara s’alça el santuari de la Brufaganya, a la Conca de Barberà, perseguit pels soldats romans assedegats, fet que va provocar el naixement del riu Gaià. Portants i Ematsa comparteixen la mateixa finalitat: portar aigua als tarragonins. Els 4.000 litres d’aigua que cada any es reparteixen dins del càntirs i ampolles al Portal del Carro arribaran a la ciutat el 18 d’agost.

El paper d’Ematsa en l’aigua de Sant Magí és el de vetllar per la logística i garantir la qualitat de l’aigua. En tot el dispositiu hi intervenen 18 persones, tant del Laboratori com operaris que s’encarreguen de la logística de la baixada. D’aquests 18, quatre cada any fan el pelegrinatge a Sant Magí Lluny, acompanyen als Portants i s’encarreguen -d’entre altres coses- d’instal·lar una bomba d’aigua per refrescar els cavalls.

Uns camions de l’empresa d’aigües també són els encarregats de transportar els 4.000 litres d’aigua de la font situada a la Capella de les Fonts en honor al sant fins a Tarragona. Ematsa té dos dipòsits d’aigua on emmagatzema l’aigua. Un cop arriba a Tarragona, Ematsa tracta i analitza l’aigua per garantir que sigui apta pel consum de boca.

Posteriorment, l’aigua s’aboca a un dipòsit que hi ha al Portal del Carro i, de nou, Ematsa comprova que tot continua sent correcte. És després d’aquesta darrera verificació que s’omplen els càntirs i les ampolles tan tradicionals i que es posen a la venta un cop la comitiva dels Portants arriben la tarda del 18 d’agost al Portal del Carro. Un recorregut ple de simbolisme que acaba convertint-se en un dels actes primordials del programa de Sant Magí.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar