loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La polèmica de cada Sant Magí ja és aquí

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dijous, 18 d'agost de 2016

Un any més en la Festa Major petita de Tarragona destaquen actes populars directament relacionats amb l’Església catòlica. Des de la CUP de Tarragona han fet una crida a les consellers i conselleres de l’Ajuntament de Tarragona a no participar a les professons i actes religiosos propis de la festa en qualitat de càrrecs públics: "Si les seves creences els porten a fer-ho, que ho facin com a ciutadanes i ciutadans que són, no com a representants de la institució municipal".

La CUP demana que conselleres i consellers no vagin com a tals a actes religiosos

La CUP de Tarragona subratlla els valors republicans i laics expressats en les recomanacions de la Lliga per la Laïcitat en el sentit que «els representants democràtics de la comunitat en el seu conjunt assumeixen una ètica civil de mínims» (…) i «s’haurien d’abstenir de participar en cap mena d’acte de culte, celebració, commemoració o festa que tingui un caràcter confessional específic», «a excepció d’aquells representants públics que ho facin en virtut de la seva convicció de consciència i no pas en funció de la seva representació pública, i que així ho explicitin prèviament».

El Gegants Vells s?han acomiadat dels antics vestits a les festes de Sant Roc i han sortit mudats en la seva primera aparició pública per Sant Magí. FOTO: Mauri Fernàndez

Alhora, i en relació a la Festa Major petita que ja tenim aquí i, sobretot, pel que fa a les properes festes de Santa Tecla del setembre, han tornat a expressar la seva demanda en el sentit de tenir en compte tota la ciutat, sense exclusions, quan es pensi en Tarragona com a espai de la festa. "No pot ser -reflexionen- que l’absoluta majoria d’actes tinguin lloc en el reduït espai de la Part Alta, amb els consegüents problemes de massificació que això comporta per al descans dels veïns i veïnes. Si bé és clar que els actes tradicionals tenen la Part Alta com a escenari, també és evident que la resta d’activitats no s’han de desenvolupar necessàriament al mateix espai.

Primera aparició del Gegants Vells per Sant Magí

D'altra banda, els Gegants Vells han estrenat nous vestits per la Festa Major petita. Amb més d’un segle d’història, van ser construïts el 1825 i són les peces més antigues que actualment surten al Seguici Popular. Són de propietat municipal encara que estan cedits als veïns del Cós del Bou des de l'any 1904. La presentació dels nous vestits ha anat acompanyada d’una cercavila pels principals carrers de la Part Alta. El Gegants s’han acomiadat dels antics vestits a les festes de Sant Roc, i han sortit mudats en la seva primera aparició pública per Sant Magí. El sastre Josep Maria Casas també es va encarregar l’any passat de vestir el Gegants Moros.

Enguany la Cucafera fa 25 anys i necessitava un arranjament a fons que tornés a mostrar aquesta bèstia tan estimada en tota la seva plenitud. Sota la direcció de l’escultora Àngels Cantos, amb la col·laboració de l’Antoni Mas pel que fa a l’estructura i els mecanismes i el Juan Jesús Paredes, que s’ha encarregat de posar al dia totes les escames de cuir, s’ha fet un acurat treball d’artesania que permetrà gaudir d’aquesta bèstia per molts anys. La Cucafera va presentar-se en societat el diumenge 15 d’agost amb una plaça de les Cols plena per descobrir-ne el nou aspecte. Els documents històrics ja parlen que Tarragona comptava al 1381 amb la presència de la Cucafera de Montblanc i dos anys més tard parlen de la Cuca del gremi de pellissers. La bèstia va ser recuperada al 1991 per l’Associació de Veïns del Barri del Port.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar