loader
menu

CIUTAT

Assetjament sexual en festes: "Noia, ja se sap, aquestes coses passen"

El Circ Ciutat dimarts, 23 d'agost de 2016

Mar Joampere Foraster, resident a Tarragona, ha fet pública mitjançant una carta oberta la seva queixa per un cas d'assetjament sexual en el marc de les festes de Sant Magí, després de ser perseguida per una parella de joves ebris que la van intimidar durant el retorn a casa de matinada.

Carta oberta per un cas d'abús sexista en el marc de les festes de Sant Magí

La jove critica especialment l'actuació de dos agents de la Guàrdia Urbana que es van limitar a comentar «Però noia, ja se sap, aquestes coses en dies de festa, passen. En tot cas, si passem per allí ens hi fixarem», i que de res serveixen campanyes com 'Respecta'm', que desenvolupa actualment l'Ajuntament, sense una conscienciació real de la policia local.

Campanya Respecta'm als carrers. FOTO: Servei de Prevenció de les Adiccions

En resposta a la carta oberta dirigida a l’Ajuntament, l’equip de govern manifesta:

“Lamentem els fets ocorreguts i des de l’Ajuntament animem a que, davant d’aquestes situacions d’assetjament, es presenti una denúncia a través dels mecanismes oficials establerts per poder actuar amb celeritat. Precisament la campanya Respecta’m, impulsada des de l’Ajuntament, va encaminada a conscienciar la societat per evitar que es produeixin aquestes conductes, perquè cal que col·lectivament reconeguem aquest tipus d’actituds assetjadores i les condemnem. Per tot plegat, com a Equip de Govern defensem que és important denunciar i sancionar aquestes conductes sexistes”.

Texte complert de la carta de Mar Joampere Foraster

Matinada de Sant Magí, després d’haver estat tota la nit participant a la festa antirepressiva #JusticiaCasBershka, en solidaritat amb les encausades, mentre Tarragona es desbordava de festes i «festes». Havent recollit, pujava cap a casa, acompanyada pels gats de la Part Alta i les claus sempre a la mà; enfilant el carrer dels Cavallers he descartat dos possibles vies d’arribada a casa per un «si de cas»… Fins que, en arribar al Portal del Roser, dos nois amb molta cara de «passats», sense samarreta, semblava que m’estaven esperant. He accelerat el pas com he pogut mentre notava que els tenia darrere, un d’ells ha començat a cridar-me «Rubia, párate!» i a xiular-me. En aquest camí ens hem creuat amb dos nois, per separat, als que he mirat demanant ajuda: cap dels dos s’ha aturat (si haguessin estat valents i ho haguessin fet!).

He seguit fins que he vist que al carrer ja no hi havia ningú més que nosaltres tres i que ells no en tenien prou. Érem ja molt a prop de casa, però no volia arribar-hi, per por que sabessin on visc i perquè m’espantava pensar que si obria la porta entrarien al meu darrere. Aleshores m’he girat per veure on eren i pensar si tenia temps, o no, de marxar. Els tenia just darrere. Allargant els braços per barrar-me el pas, han intentat impedir que pogués marxar, mentre un d’ells amb una mirada molt perduda em preguntava on vivia, dient-me que ells venien amb mi a casa.

Tremolant com he pogut, he començat a córrer en direcció contrària intentant arribar a un lloc on hi hagués gent, ells també han intentat córrer, però els he perdut al cap de poc. He trucat a una amiga que sabia que encara seria al lloc de la festa, amb qui he anat parlant durant tot el trajecte. En arribar, encara tremolant, he trucat un amic (mil gràcies!) per demanar-li que m’acompanyés a casa. Li he dit que m’esperés a la Plaça de la Font, que anava cap allà, lloc on sabia que encara hi hauria gent. De camí m’he trobat una parella de la Guàrdia Urbana patrullant, als que he acudit directament per explicar-los què acabava de passar, amb la intenció que fessin alguna cosa. Però, a part de no alarmar-se per res, un dels dos m’ha preguntat:

«Eran españoles, latinos o moros? Seguramente irian drogados».

Jo li he dit que no en tenia ni idea, que aquest no era el tema, que si s’espavilaven encara els enganxarien. M’ha dit:

«Però noia, ja se sap, aquestes coses en dies de festa, passen. En tot cas, si passem per allí ens hi fixarem».

He intentat que es moguessin i que hi anessin, com a mínim que em preguntessin si tornava sola o no, si algú m’acompanyaria després d’això, com estava, si necessitava ajuda… Res de res!

Ajuntament de Tarragona, de res serveix iniciar una campanya #NoesNo #Respecta’m regalant la responsabilitat de tot a la ciutadania si no s’ofereixen els mecanismes efectius necessaris de prevenció i actuació en cas d’assetjament. Aquella nit, revetlla de Sant Magí, treballaven per a la ciutat Voluntaris de Protecció Civil, la Creu Roja i la Guàrdia Urbana, que jo hagués vist. Seria bo saber quants d’aquests agents, dedicats a vetllar per la seguretat de la ciutadania, abans o després de l’inici de la campanya municipal contra l’assetjament a les zones de festa ha rebut qualsevol indicació, formació, etc., sobre com cal actuar en cas d’assetjament, com prevenir aquestes situacions a les zones d’oci, què fer per evitar que una situació com la d’aquella nit acabi amb una violació dins un portal.

Hi ha moltíssims mecanismes a l’abast, articles científics, experts i expertes, moviments feministes, experiències internacionals efectives, per acabar amb aquestes agressions i fins i tot generar els contextos per prevenir-les. Més evidències i menys bona fe, Ajuntament de Tarragona!

Confio que al setembre, per Santa Tecla, deixaran les campanyes superficials de banda i vetllaran per assegurar que tots els agents que tinguin la responsabilitat de treballar en nits i espais de festa actuaran per evitar el més mínim dels casos d’assetjament.

Tenim dret a exigir mecanismes de prevenció efectius. Tenim dret a viure en uns carrers, uns barris i unes festes lliures d’assetjament!

Reacció de la CUP

En relació a la carta oberta dirigida a l'Ajuntament publicada per alguns mitjans «Respecta'm, respecteu-nos!», la CUP de Tarragona manifestem, en primer lloc, absoluta solidaritat amb la veïna de Tarragona, i companya de la nostra assemblea, que ha tingut la valentia de denunciar l'assetjament del qual va ser víctima la matinada del 18 al 19 d'agost.

En segon lloc, manifestem el contundent rebuig envers totes les agressions sexuals, independentment de la seva intensitat, la majoria de les quals no són denunciades, i emplacem a tothom que n'hagi estat víctima a denunciar-ho i fer-ho públic, perquè el primer pas per a l'eradicació de les violències masclistes és la seva visualització i acabar amb la normalització en la que es refugien.

Per últim, la CUP exigim a l'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona que informi sobre les actuacions que s'han dut a terme en el marc de la campanya Respecta'm per tal de conscienciar sobre el seu contingut i objectius als agents de la policia local, així com altres actors importants en la prevenció de les conductes masclistes en l'oci nocturn (com ara els organitzadors dels actes festius, els professionals de la restauració, el conjunt de voluntaris de Protecció Civil i de la Creu Roja, etc.)

La CUP considerem greu, inacceptable i preocupant la negligent actuació policial, que no només no va actuar sinó que fins i tot va treure importància a l'assetjament denunciat, essent-ne còmplice i, concretament, l'actitud racista d'un dels agents. En aquest sentit exigim a l'equip de govern que informi de quines diligències s'han dut a terme per a depurar responsabilitats davant la denegació d'auxili denunciada en la carta oberta, per part d'agents de la Guàrdia Urbana. Així com quines actuacions durà a terme per evitar que a les festes de Santa Tecla es repeteixi un fet tan greu com aquest.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar