loader
menu

CIUTAT

La presó '5 estrelles' de Tarragona no és tan idíl·lica com la pinten

El Circ Ciutat dijous, 25 d'agost de 2016

Una recent baralla entre reclusos pel lideratge en el 'trapicheo' de droga -en el qual va estar immers el presumpte assassí de la psicòloga Blanca Tárrega en Tarragona- ha posat de manifest que no és or tot el que llueix en interior de la presó. Les friccions han posat en relleu diversos problemes de convivència a la nova presó del Catllar (Tarragona) que estaven oblidats en el vell centre de la República Argentina, al costat de El Corte Inglés.

Piscina de dimensions olímpiques de Mas d'Enric. FOTO: El Circ

Segons va informar Més Tarragona, nou interns de la presó de Mas Enric, al Catllar, van protagonitzar una baralla col·lectiva al pati del centre penitenciari el passat dimarts. Fonts properes a la presó asseguren que, tot i que els conflictes entre els reclusos són habituals, baralles d’aquesta magnitud no són normals. Consideren, d’altra banda, que l’altercat es podria haver evitat si haguessin més mòduls oberts del centre penitenciari i, en conseqüència, una correcta classificació dels interns.

Els fets van succeir al mòdul 2 el passat 16 d’agost, quan passaven vint minuts de les vuit del matí. Els presos acabaven de sortir al pati, quan un d’ells va agredir un altre als lavabos d’aquest espai, on no hi ha càmeres de vigilància. L’altercat entre els dos interns es va traslladar en pocs minuts al pati i es va convertir en una baralla multitudinària entre nou persones. Entre els implicats hi era el presumpte assassí de la psicòloga de Tarragona, que va entrar a presó el passat mes de maig.

Els funcionaris van activar els protocols de seguretat i van poder apaivagar els ànims després de separar-los. Un dels presos, però, va haver de ser immobilitzat per la seva actitud violenta i els funcionaris van requisar un objecte punxant. Tot plegat va produir-se davant de la resta d’interns que romanien al pati. Al mòdul 2 hi viuen uns 90 presos.

Descoordinació entre Mossos i funcionaris

Tot i que els protocols s'han anat millorant en les últimes setmanes, la recent successió d'incidents greus en la nova presó de Tarragona evidència errors de coordinació entre funcionaris i Mossos d'Esquadra. Nou mesos després de la seva inauguració, segons informacions de El Mundo, els protocols interns de funcionament de la caríssima i ultramoderna presó de Mas d'Enric (el Catllar), vaixell insígnia i bandera del sistema penitenciari català, segueixen fent aigües. El factor humà, clau per a l'eficaç funcionament dels sistemes de tecnologia punta amb els quals està dotada la presó, ha fallat en diversos incidents de certa gravetat que, almenys sobre el paper, no tenen cabuda en el disseny de la nova presó.

Totes les comoditats que ofereix el gegantesc centre penitenciari, que fins i tot té piscina, no han servit per generar l'idíl·lic ambient, idoni per a la reinserció, que ven la Generalitat. En poc més d'un mes, a Mas d'Enric s'ha viscut l'incendi d'una cel·la -amb l'evacuació de 90 presos al pati durant tota la nit-, l'atrinxerament del piròman a la zona poliesportiva del recinte, el 'motí' d'un grup de presos pel que consideraven un pèssim servei de menjador, i el suïcidi d'un reclús per penjament.

Segons fonts de total solvència, el problema més greu resideix en la descoordinació dels equips humans -funcionaris, a l'interior, i Mossos d'Esquadra, en el perímetro- que controlen Mas d'Enric. Els sindicats ja han posat el dit a la nafra en parlar, més enllà de les mancances de personal, de la necessària millora dels "protocols de seguretat i autoprotecció".

"Durant els últims episodis -Incendi i suïcidi- en cap cas es va comunicar el codi vermell, l'habitual en casos greus, i hi va haver una absoluta falta d'informació a l'exterior", expliquen extraoficialment des Mossos, que veien pels monitors de la sala de control que alguna cosa estranya estava passant, però no se'ls notificava cap incidència: "es va obtenint informació fragmentada, però en cap moment hi ha una trucada des de l'interior per explicar què passa".

"És -valoran les esmentades fonts- com si existís una mena de pacte de silenci, imposat des de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, per projectar una imatge de presó modèlica i perfecta, sense incidents, quan l'important és estar ben preparats per l'imprevist , ja que això no és Harvard i amb aquest personal el rar seria que no hi hagi frecs i friccions ".

Pel que fa a la manca de personal, un dels cavalls sindicals de batalla, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va negar rotundament a Tarragona que els possibles desajustos siguin de l'escàs nombre de funcionaris en una instal·lació tecnològicament tan avançada. L'origen del conflicte té a veure amb el sofisticat sistema de vigilància del recinte, "una mena de Gran Germà per als interns, però també per als funcionaris, als quals se'ls exigeix ​​molt més rendiment que en la vella presó; hi ha gent mal acostumada ".

Encara que pogués semblar una qüestió menor, el focus en el qual convergeixen tots els testimonis sobre el que passa a Mas d'Enric apunta cap al servei de menjador, actualment gestionat pel CIRE (Centre d'Iniciatives per a la Reinserció), empresa pública per a la formació laboral de reclusos. "No són professionals i es nota en qualitat i quantitat del servei; des de l'exterior, és difícil comprendre l'efecte que pot arribar a tenir una mala menjar entre els murs d'una presó ", descriuen.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar