loader
menu

CIUTAT

Alliberen tres tortugues marines en perill d'extinció a la Platja Llarga

El Circ Ciutat dimecres, 31 d'agost de 2016

Tres exemplars de tortugues marines que van néixer a la platja Llarga fa dos anys han estat alliberades a la platja Llarga de Tarragona després d'haver estat tractats en un centre de recuperació de fauna marina del Prat de Llobregat. El naixement de tortugues és un fet molt poc habitual a les platges de Catalunya. L’octubre del 2014, es van detectar una trentena de tortugues acabades de néixer a la sorra de la platja Llarga de Tarragona. Gràcies a la col·laboració d’una veïna que va avisar el Cos d’Agents Rurals, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina va poder rescatar 12 exemplars vius, però en estat molt crític. Després d’una primera estada a l’Estació Biològica de Canal Vell, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, 3 exemplars van tirar endavant i van ser traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) del Prat.

Les exemplars van néixer fa dos anys a Tarragona, fet insòlit al litoral català

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha participat aquest matí en l'acostament a la mar de les tres tortugues babaues, que pertanyen a una espècie amenaçada, a la platja Llarga de Tarragona amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la directora dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Trinitat Castro. Subirà, ha assegurat que el fet que tres tortugues prosperessin “és un èxit perquè es una espècie molt delicada i molt feble”. De fet, en circumstàncies naturals “només prospera un de cada 100 ous”, ha explicat.

Les tortugues han estat tractades durant dos anys per experts. FOTOS: El Circ

L'alliberament ha generat molta expectació.

Les tortugues han arrivat des de les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) del Prat.

Detall d'un dels exemplars.

Els tècnics destaquen la importància de la col·laboració ciutadana per rescatar animals marins amenaçats.

S’ha equipat dues de les tortugues amb emissors via satèl·lit per fer-ne el seguiment.

Comprovació de l'emissor.

S’ha equipat dues de les tortugues amb emissors via satèl·lit per fer-ne el seguiment, conèixer la seva ruta al mar i, així, ampliar el coneixement sobre la biologia d’aquesta espècie.

Tractaments per millorar la mobilitat

Les tortugues, que van néixer amb poc més de 5 centímetres i 25 grams, ara fan ara entre 25 i 29 centímetres i pesen entre 3 i 4,5 quilos. Durant el temps que han estat ingressades, han seguit diversos tractaments de rehabilitació per millorar els problemes de mobilitat que presentaven, que van superar. La dieta d’aquestes tortugues ha estat a base de peix blanc, peix blau i calamar. Rebuda l’alta veterinària, ja estaven preparades per iniciar la seva vida a mar obert.

Els emissors via satèl·lit que s’han col·locat a dues de les tortugues –amb un ajut de la Fundación Banco Santander i la col·laboració de la Universitat Politècnica de València– permetran conèixer millor aquesta espècie amenaçada, de la qual es desconeixen molts aspectes dels seus primers anys, com per exemple les zones on s’alimenten.

L'Ajuntament de Tarragona, amb el suport de diverses entitats ecologistes, ha impulsat una xarxa de voluntaris que treballa per controlar i protegir les tortugues babaues que puguin arribar a la ciutat. Estudis genètics de la Universitat de Barcelona han revelat que l’estiu del 2014 com a mínim dues femelles van fer el seu niu a les platges de Tarragona, un fet històric a Catalunya i molt rellevant per a la protecció d’aquesta espècie.

Així, membres del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), l'Associació Mediambiental La Sínia, la Plataforma Cuidem la Platja Llarga i el Grup d'Amics de Toni Achón - Ecologistes de Tarragona (GATA), realitzen passejades nocturnes o primera hora del matí al llarg dels catorze quilòmetres de platges de la ciutat per detectar possibles rastres o nius d'aquest animal.

La platja de l'Arrabassada i la Llarga van registrar, l'any passat, dues posades d'aquesta espècie amenaçada.

Una trentena de tortugues de l'espècie 'Caretta caretta' o tortuga babaua van néixer el 2014 a la platja Llarga de Tarragona, en un episodi del qual es va tenir coneixement gràcies a dos testimonis que fins i tot les van ajudar a entrar al mar. Agents rurals van acordonar la zona, atès que les eclosions duren diversos dies. Els experts van localitzar també el niu, ja que les closques d'ou i altres restes poden ser d'interès genètic.La posta d'ous havia passat totalment desapercebuda, a diferència de l'episodi de nidificació ocorregut aquest mateix any a la platja de l'Arrabassada, on una altra tortuga babaua va posar 89 ous molt a prop del rompent de les onades i a la vista dels clients d'un xiringuito. Els testimonis van alertar de seguida al telèfon d'emergències i també llavors la Guàrdia Urbana ha acordonat la zona per protegir el niu. Els ous van ser desenterrats i traslladats a una zona més protegida i menys freqüentada al parc natural del Delta de l'Ebre.

La tortuga babaua és, encara, una espècie plena d'incògnites per als biòlegs marins i no hi ha una teoria principal sobre quins criteris segueix per nidificar, ja que la seva àrea de reproducció se situa a Florida (Estats Units) i al Mediterrani, entre Turquia, Grècia i el nord d'Àfrica. El tècnic de Fauna Marina de la Generalitat, Àngel Gutiérrez, considera que les postes de tortuga babaua seran "una futura normalitat" per l'escalfament de l'aigua del mar a causa del canvi climàtic global.

Segons va informar la Conselleria d'Agricultura i Medi Natural, va ser la primera vegada que es tenia constància a les comarques de Tarragona del naixement de forma natural d'exemplars d'aquesta espècie, que es considera en perill d'extinció. Només hi ha referències d'un naixement similar al delta de la Tordera (Maresme) fa uns anys i d'un cas aïllat a Premià de Mar, així com el d'un nounat trobat mort al Delta de l'Ebre. El fet va ser històric al litoral català , ja que les tortugues babaues fan poques posades en la riba nord de la Mediterrània, tradicionalment menys apropiada per a aquesta espècie de sang freda i que prefereix les temperatures més altes de la costa africana.

La tortuga babaua, igual que la resta de tortugues marines, viu tot l’any al mar però entre els mesos de maig i agost les femelles surten per fer el niu. Les platges tarragonines tenen unes condicions òptimes per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra i la temperatura que assoleix com per la presència de posidònies mar endins.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar