loader
menu

CIUTAT

Els veïns segueixen en peu de guerra contra el futur centre penitenciari obert

El Circ Ciutat dimecres, 31 d'agost de 2016

El moviment veïnal contra el nou centre penitenciari obert que la Generalitat preveu construir al carrer Pont i Gol -al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana- per alliberar les actuals instal·lacions de l'antiga presó de República Argentina continua molt viu. De fet, prossegueixen les reunions de les comunitats de veïns properes a la plaça de les Corts Catalanes i també es preparen recollides de signatures per frenar el projecte.

Demà dijous està prevista una assemblea a la qual estan convidats més de 150 veïns

Demà dijous està prevista una assemblea a la qual estan convidats més de 150 veïns de tres blocs situats entre Pont i Gol i l'esmentada plaça. En funció del resultat de l'assemblea les protestes s'intensificaran en les properes setmanes. L'oposició a la construcció del centre per acollir els reclusos en tercer grau va començar pràcticament al dia següent que el conseller de Justícia, Carles Mundó, fes públiques les intencions de l'Executiu autonòmic.

Mundó davant del solar situat al carrer Arquebisbe Pont i Gol, al costat de la Comissaria de la Guàrdia Urbana i la Comandància de la Guàrdia Civil. FOTO: Gencat

Els veïns consideren que un centre penitenciari per a interns de tercer grau -que només van al recinte a passar la nit i durant el dia surten al carrer- no és el més apropiat per a una zona on coincideixen una escola, una guarderia i el Parc Francolí. L'Ajuntament de Tarragona dóna suport als veïns amb l'objectiu de localitzar una nova ubicació, ja que no considera idònia aquesta zona. No obstant això, el solar del Pont i Gol és propietat de la Generalitat i el Departament de Justícia pot executar unilateralment el projecte. L'emplaçament de l'Ciutat Judicial, que sempre ha contemplat tant els edificis judicials com el propi centre penitenciari de règim obert, es coneix almenys des de 2010.

El Departament de Justícia preveu que les obres començaran el 2018 i duraran un any i mig. Està previst que el nou centre obert entri en funcionament a finals de 2019. El conseller de Justícia, Carles Mundó, va explicar que la construcció del nou centre obert i el tancament de l’antiga presó són “un pas necessari perquè el Fòrum de la Justícia pugui ser una realitat més endavant”. En aquest sentit, el Departament “estudia si el valor del solar pot contribuir a la viabilitat del Fòrum de la Justícia”. Mundó també va recordar que aquesta nova inversió “completarà l’actualització dels principals equipaments penitenciaris de Tarragona”, una demarcació que ja disposa del de Mas d’Enric, inaugurat recentment.

L’antiga presó de Tarragona es va convertir en un centre obert a finals de 2015, coincidint amb el trasllat de tots els interns en règim de primer i segon grau al Centre Penitenciari Mas d’Enric (el Catllar), el més modern de Catalunya. Les instal·lacions de la presó de Tarragona, situades a l’avinguda de l’Argentina, estaran destinades a les funcions actuals fins que el Departament de Justícia acabi la construcció del nou centre obert. Quan s’hagi produït el trasllat dels últims interns cap a l’edifici de nova planta, la presó de Tarragona tancarà definitivament les portes. Actualment hi ha prop d’un centenar de penats.

El nou centre obert de Tarragona tindrà capacitat per a 150 interns i serà l’únic de tota la demarcació. La superfície construïda superarà els 3.500 m2, que estaran distribuïts en planta baixa més quatre pisos. L’equipament disposarà d’espais comuns, despatxos i 72 habitacions. La construcció també preveu un soterrani de més de 800 m2 per a altres usos a determinar pel Departament de Justícia. Les obres suposaran una inversió de prop de nou milions d’euros.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar