loader
menu

CIUTAT

Les ombres al voltant de la gestió de l'Anella Olímpica de Tarragona 2017

El Circ Ciutat dilluns, 05 de setembre de 2016

La manca de fonament legal per situar el termini concessional en 40 anys; la desaparició del ric operacional (que caracteritza totes les concessions) via el cànon anual de 2,5 milions d’euros; la inviabilitat econòmica d’una proposta que contempla com a principal client de dues de les instal·lacions (la ciutat del futbol i la residència d’esportistes) el Gimnàstic de Tarragona SAD, que no hi ha manifestat el menor interès; la possibilitat de modificar les tarifes i les indemnitzacions derivades; les conseqüències per al conjunt de polítiques públiques derivades d’haver de pagar anualment durant 40 anys 2,5 milions; i les implicacions de caràcter social que tindria un projecte que té com a objectiu el lucre. Aquestes són algunes de les al·legacions al projecte presentat per l’empresa Santagadea Gestión SL, que fa referència a la gestió privada de l'Anella Mediterrània dels JJMM2017.

Enderroc de la vella graderia de l'estadi d'atletisme a l'Anella Olímpica. FOTO: Tarragona 2017

El passat divendres el Grup Municipal de la CUP de Tarragona va presentar al registre municipal el plec d’al·legacions al projecte en qüestió, que, segons asseguren els anticapitalistes, és “una de les nostres maneres de mostrar disconformitat i d’evidenciar els punts més descarats” d’aquesta oferta, que titllen de “despropòsit” i de “contrària als interessos de la ciutadania”.

Tot i que la consellera Laia Estrada ha posat de manifest que són conscients que les al·legacions del seu grup municipal no aturaran el procediment, “és necessari rebatre els arguments que s’han anat desprenent des del govern municipal a favor d’aquesta gestió privada i donar a conèixer a la població el contingut de la proposta”.

Els consellers cupaires també han apuntat que la concessió d’un cànon anual de 2,5 M€ durant un termini prolongat de temps fa evident que es condicionarà la política municipal, perquè hipoteca el futur de la ciutat, que comptarà amb menys diners per fer actuacions en l’àmbit esportiu i en qualsevol altre.

Per últim, el conseller Martí i Font ha emplaçat a l’equip de govern a resoldre dos dubtes que la CUP considera essencials. El primer fa referència al procés que es va seguir perquè Santagadea presentés el projecte, perquè “existeixen contradiccions entre el que han explicat l’alcalde i el conseller Villamayor a diversos mitjans”. El segon és si existeix la possibilitat real que l’empresa reclami a l’Ajuntament els prop de 180.000 euros del projecte, malgrat aquest no es tiri endavant, ja que també existeixen contradiccions al respecte.

A 10 mesos de la celebració dels Jocs del Mediterrani 2017, En Comú Podem –que recientment és va reunir amb l’alcalde Ballesteros- també ha manifestat per escrit les seves inquietuds respecte a tot el que envolta a aquest esdeveniment. Aquest és el resum de les seves objeccions:

Finançament públic: Inquieta veure com va passant el temps i les promeses; la inversió pública (i la privada) no arriben i en vistes de la inestabilitat política que vivim, no hi ha indicis que succeeixi aviat.

Més endeutament: L'Ajuntament de Tarragona arrossega un deute de més de 200 milions d'euros que obliga a destinar prop del 15% del pressupost anual a pagar interessos. I s'ha tornat a demanar un altre préstec, aquest cop a CaixaBank per valor de 12 milions d'euros per fer front a les primeres obres. Pel que sabem, a més de la despesa que suposa la construcció de la Anella Olímpica i altres infraestructures, la concessió per 40 anys i els corresponents cànons a empreses privades podrien suposar una despesa total de més de 200 milions d'euros. Estem duplicant la hipoteca a la qual haurem de fer front els ciutadans tarragonins i les següents generacions.

No s'ha consultat: Aquests Jocs s'han estat venent com un macroprojecte de ciutat, com l'oportunitat de la dècada i la ciutadania de Tarragona ens hauria agradat dir la nostra. No s'ha consultat malgrat haver-se sol·licitat formalment en un ple. D'haver-se realitzat, segurament s'hauria parlat de dotar d'instal·lacions esportives a la meitat dels nostres escoles que no en tenen, per exemple.

Noms i empreses de dubtosa transparència: No deixa de sorprendre'ns la aparició de noms il·lustres com el d'Iñaki Urdangarin, Jordi Pujol Ferrusola o Agustí Mallol darrere del patrocini, expropiació o empreses relacionades amb els Jocs, com Santagadea, tot "molt net".

¿Creació d'ocupació? Seguim liderant les taxes d'atur a Catalunya i els llocs de treball que suposadament s'anaven a crear amb els Jocs, van disminuint al mateix ritme que els pressupostos operatius.

És el millor moment de la Mediterrània per celebrar els Jocs? Quatre mil atletes d'elit visitaran la nostra ciutat el proper estiu; la mateixa quantitat de persones que han mort al Mare Nostrum aquest últim any fugint de la guerra. Volem remarcar això en l'aniversari d'una fotografia, que se'ns gravar a totes les persones a la retina: veient la tràgica imatge del petit Aylan, ofegat en una platja turca. Des de llavors, aquest mar entre dues terres, es ha portat la vida de 423 nens més. Estem fartes de veure a la Mediterrània com una fossa de gent desesperada que buscava llibertat.

Per totes aquestes raons, Podem Tarragona col·labora amb les plataformes ciutadanes Els Jocs de la Fam i Stop Mare Mortum per informar i conscienciar a la ciutadania de Tarragona sobre l'impacte que tindran aquests Jocs.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar