loader
menu

CIUTAT

Un estudi amb participació de la URV revela que som més envejosos que optimistes

El Circ Ciutat dijous, 15 de setembre de 2016

Com creieu que sou? Pessimistes, optimistes, envejosos o confiats? Aquests són els quatre patrons bàsics de personalitat en què es classifica el 90% de la població. No obstant això, aquest últim patró, el d'envejós, és el més nombrós, amb un 30% enfront del 20% de cada un dels grups restants. Són resultats d’un estudi en què han participat investigadors del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili juntament amb personal de les universitats Carlos III, de Barcelona i de Saragossa, i que ha publicat la revista Science Advances

Foto: URV

L'investigador Jordi Duch, del Departament d?Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, ha format part del projecte. Foto: URV

L’estudi va analitzar el comportament de 541 voluntaris davant d’un centenar de dilemes socials, amb opcions de col·laborar o d’entrar en conflicte amb els altres, en funció d’interessos individuals o col·lectius.

En concret, el treball s’emmarca en la teoria de jocs, una branca matemàtica amb aplicacions en sociologia o economia, que examina el comportament de les persones quan han de prendre decisions davant d’un dilema, amb diferents conseqüències en funció del que decideixi també l’altra part implicada.

“Els resultats obtinguts van en contra de certes teories, com la que apunta que els humans actuen de manera purament racional i, per tant, s’han de tenir en compte a l’hora de redissenyar polítiques econòmiques, socials i de cooperació”. Així ho indica Yamir Moreno, de la Universitat de Saragossa, per a qui “aquests estudis són importants perquè milloren les teories existents sobre comportament humà, ja que les doten d’una base experimental”.

Després d’aquest experiment social, els investigadors van desenvolupar un algoritme informàtic que tractava de classificar les persones en funció del seu comportament. L’ordinador va distribuir el 90% de les persones en quatre grups: els envejosos constitueixen el grup majoritari (un 30%) i es defineixen com aquelles per persones a les quals no importa el guany obtingut, sempre que sigui superior als altres; els optimistes (un 20%), que decideixen pensant que l’altre escollirà el millor per a tots dos; els pessimistes (un 20%), que trien l’opció menys dolenta perquè creuen que l’altre el fastiguejarà, i els confiats (un 20%), que cooperen sempre, són col·laboradors nats i els és igual guanyar que perdre.

Hi ha un cinquè grup “indefinit” (un 10%), que l’algoritme no va poder classificar d’acord amb un comportament clar, la qual cosa permet inferir que comporta un ampli ventall de subgrups integrats per persones que no responen de manera determinant a cap d’aquests patrons, sostenen els investigadors.

Experiment de participació ciutadana

L’estudi està basat en un experiment organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona en el marc del festival DAU Barcelona.

No obstant això, aplicar-ho a estudiar el comportament humà és força revolucionari, ja que treballs previs prefixen els comportaments esperats abans de realitzar l’experiment, en lloc de deixar que un sistema extern ens digui a posteriori de forma automàtica quins són els grups més lògics”, comenta Jordi Duch, investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, un altre dels autors de l’estudi.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar