loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Alcohol, soroll i brutícia: El còctel explosiu de Santa Tecla

Joan Castell Cultura i patrimoni divendres, 16 de setembre de 2016

L'inici de les Festes de Santa Tecla està marcat per l'intens generat sobre el consum d'alcohol, cada vegada més extens, el soroll i les queixes veïnals també per la brutícia. Tres elements que ja formen part de les festes. Les xarxes socials s'han convertit en un altaveu amb molta potència per posar en boca de tothom una problemàtica que té difícil solució.

Una imatge de la plaça de les Cols bruta durant la Santa Tecla de l'any passat. Foto: circdetarragona.com

El cert és que Santa Tecla, com qualsevol altre festa major, abraça l'alcohol a ritme d'Amparito i amb un got de cervesa, de mamadeta o de chartreuse a la mà. Són masses begudes oficials? Masses marques oficials implicades? Busquem altres patrocinis? Per al Guillem, un tarragoní amant de la cervesa artesanal, "el petonet, la nova beguda de les festes, és més una tendència i moda actual. Hi ha gent que aprecia l'alcohol com la gastronomia. Té més de postureo que de borrachuzo.”

La regidora de Festes de Tarragona, Begoña Floría, és conscient del debat que s'ha generat al voltant del consum excessiu d'alcohol. En declaracions a Onda Cero Tarragona, Floría confessa que "em preocupa, però és un debat més ampli que les festes. On posem el límit? No hi ha resposta fàcil i a més, les xarxes socials ho amplifiquen tot més". Doncs debatim.

En canvi, en Miguel creu que "per aquestes dates el correcte és beure i si ho fas la resta de l'any ets un borratxo. És estrany. Es fomenta i s'incita l'alcohol abans que la cultura, s'estoven les lleis i després tornem al toc de queda que té Tarragona. Ara bé, la festa no és només alcohol, però és un perfecte inhibidor de la realitat que ens envolta".

La proliferació dels vermuts. N'hi ha massa?

Catorze vermuts en pràcticament una setmana de festes. Sembla una xifra exagerada. I més tenint en compte que molts d'ells coincideixen en dia i hora. Un fet que dispersa als 'vermuteros'. Enguany, l'Ajuntament ha prohibit els vermuts electrònics, per l'alt nivell musical, però en canvi sí que estan els permesos els 'rumberos'.

Aida Lupe és la responsable de la Terrasseta dels Jardins Verdaguer. Un dels centres neuràlgics de les festes i que acollirà aquest diumenge una gimcana familiar seguida d'un vermut musical en motiu de la Fira del disc. "El nostre acte no és un concepte de vermut com a festa. És més semblant a allò tarragoní que és anar a prendre alguna cosa tranquil·lament amb els amics".

"Sí que és cert que altres vegades hem provat d'organitzar vermuts. Però no ens ha funcionat. I menys si s'organitzen quatre a la mateixa hora".

I què fem amb el soroll a la Part Alta?

I la tercera pota de la criatura és el soroll. La plataforma ciutadana de la Part Alta "fart de sorolls" és qui ha agafat la veu cantant començant aquesta revolta contra l'incivisme. Per a ells, el problema és generalitzat durant tot l'any, tot i que en aquest inici de festes estan sent molt actius a través de les xarxes penjant fotografies ensenyant la brutícia al seu barri. També vídeos amb els escàndols al carrer d'aquells que es diverteixen.

Però si centrem aquesta problemàtica només en Santa Tecla, Begoña Floría ho té clar. " És molt difícil treure la Festa Major de la Part Alta. Diferent és la resta de l'any".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar