loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Moixiganga no pot engalanar la patrona

El Circ Cultura i patrimoni dilluns, 19 de setembre de 2016

Tot i que no està dins de la programació oficial de Santa Tecla, des de fa catorze anys, cada 18 de setembre, la Moixiganga vestia la imatge de la patrona amb el mocador de les festes.

Fotos: Moixiganga de TGN

Fotos: Moixiganga de TGN

Fotos: Moixiganga de TGN

Fotos: Moixiganga de TGN

Un acte que fins i tot va incloure el cantautor Manuel Carrasco durant el concert que va oferir aquest estiu al Camp de Mart. La Moixiganga obria la porta de la capelleta votiva de Santa Tecla, ubicada al carrer que porta el mateix nom, i li canviaven el mocador. Tot en un acte acollidor i de petit format.

Enguany, però, no ho van poder fer. La clau que fins ara servia per obrir la porta de ferro no va funcionar. Es va trencar un ritual que es venia fent des dels últims catorze anys, dos anys després que la Moixiganga va començar a sortir al Seguici, l'any 2000. Final agredolç, doncs, per a un acte al qual van assistir unes 200 persones.

Tot i que els membres de la Moixiganga van vestits de carrer, sí van dur les samarretes de l'entitat, i dos pilars de 2 van pujar pel carrer Santa Tecla fins a la capelleta desfilant, amb ciris encesos i amb el mocador ben obert. Enmig de la foscor, perquè només hi funciona un fanal, un grup de grallers també els va acompanyar. Un cop davant de la Santa, tan sols van poder deixar el mocador a la part de fora.

"No es pot tenir el patrimoni cultural d'aquestes maneres", ha lamentat al Circ Noemí Sans, de la Moixiganga. L'encarregat del manteniment de la capelleta és el Consell Comarcal, amb els quals la Moixiganga intenta contactar-hi per poder obrir la porta, canviar el mocador i complir amb la tradició teclera.

Des de la Moixiganga, a més, també han criticat l'escàs enllumenat del carrer Santa Tecla i també les pintades que hi ha just a sota de la capelleta, responsabilitats que sí poden recaure en l'Ajuntament de Tarragona. Recorden que les capelletes també estan catalogades i demanen que s'hi faci un manteniment més acurat. "És que la capelleta ni tan sol té llum i el vidre està molt brut".

Per desig exprés de la Moixiganga, l'acte mai s'inclou en la programació oficial de l'Ajuntament. "No volem que es converteixi en un acte multitudinari, i convidem a la gent per veu", argumenta Noemí Sans.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar