loader
menu

CIUTAT

L'escriptora Olga Xirinacs es converteix en la segona tarragonina 'il·lustre'

El Circ Ciutat dimecres, 28 de setembre de 2016

L’escriptora Olga Xirinacs ja és una tarragonina il·lustre. Des d'aquesta setmana, un retrat seu passarà a formar part de la col·lecció de personatges de la Sala de Tarragonins Il·lustres del Palau Municipa, entre els retrats d'Antoni Rovira i Virgili i de Josep Maria Pin i Soler.

Foto: Mauri

34. Antoni Rovira i Virgili. 35. Eduard Saavedra i Moragas. 36. Emili Morera i Llauradó. 37. Bonaventura Hernández i Sanahuja. 38. Josep Pin i Soler. 39. Maria Josepa Massanes i Dalmau. 40. Pere Antoni Torres i Jordi. 41. Josep Yxart i de Moragas. 42. Domènec Batet i Mestres. 43. Pere Lloret i Ordeix. 44. Eduard Torroja i Caballé. 45. Plàcid Maria de Montoliu i de Sarriera.

Xirinacs, però, no és la primera dona en rebre aquesta consideració, ja que dels dotze tarragonins il·lustres que hi havia fins ara, ja hi havia una dona: la poetessa Maria Josepa Massanes (1811-1887). L'acte de donació del retrat, obra de l'artista tarragoní Joaquim Icart i Garcia, ha tingut lloc aquesta setmana a la sala d'actes del consistori, amb presència de la mateixa escriptora.

Olga Xirinacs, la primera persona que rep aquesta distinció encara en vida, és una autora prolífica amb una formació artística que atorga a la seva producció literària una atmosfera sensible i misteriosa. Alguns dels seus textos han estat traduïts a diversos idiomes com l’anglès, alemany, rus i espanyol.

Com a escriptora és versàtil i ha escrit poesia, novel·la, contes, assaig i articles de premsa. Amb la seves obres ha obtingut nombrosos premis i reconeixements de prestigi com el Sant Jordi, el premi Sant Joan, el Josep Pla, el Ciutat de Palma, el Ramon Llull o el Carles Riba, entre d'altres. L’any 1990 la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi. Olga Xirinacs i Mercè Rodoreda, són les dues úniques escriptores que han arribat a ser Mestres en gai Saber als Jocs Florals de Barcelona.

El proper retrat que es colocarà a l'habitació coneguda popularment com el Saló dels Penjats serà el d'una altra dona, la poetessa Montserrat Abelló (1918-2014).


Documents

Llistat de Tarragonins Il·lustres


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar