loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Vencerà la perfecció (prèvia del diumenge)

Jordi Bertran Cultura i patrimoni divendres, 30 de setembre de 2016

El 26è Concurs (internacional) de Castells de Tarragona ha despertat una expectació sensacional per la pugna en el lideratge del món casteller que mantenen els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb la vènia dels Minyons de Terrassa que, fidels als seus principis, no competiran en el certamen. Els més vells rememoren l’edició del 1970 en què la plaça de toros de Tarragona, el mateix indret on des de 1932 té lloc aquest esdeveniment, va viure el duel entre els Nens del Vendrell i també la Vella vallenca.

Una imatge del Concurs de Castells de 2014. Foto: circdetarragona.com

20.000 persones es van aplegar en aquella cita en una plaça que ha vist reduir el seu aforament amb la remodelació que hi efectuà la propietària, la Diputació de Tarragona. Aquest diumenge seran 6.200 els espectadors els que vibraran des de les grades, més els castellers que ho viuran des de l’arena. Molts altres milers, sense entrada, ho faran des de casa o als bars, on fa dies que és tema de conversa.

El 4 de 10 fm entra en joc a les places

A diferència de en la darrera edició, ja hi ha tres colles -Minyons, Vilafranca i Vella- que han afegit un pis al quatre de nou amb folre que el 1981 va obrir la segona època d’or dels castells. Des de la passada tardor el quatre de deu amb folre i manilles ha entrat en joc a les places i no faltarà diumenge. Minyons el va descarregar, mentre que els Verds i els Rosats l’han coronat a la darrera Diada de Sant Fèlix i a la del Primer diumenge de Festes de Santa Tecla, respectivament.

Al seu costat, l’altre castell de deu, el tres amb folre i manilles, també entra en joc per a les colles esmentades que ja l’han assolit des del juliol-agost. Una altra agrupació que el va coronar fa dos anys, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, també pot apostar-hi, així com la Joves Xiquets de Valls, que va estar a punt de carregar-lo ara fa un any en la darrera Diada de Santa Úrsula, la mare de totes les diades. Sense cap mena de dubte són les altres dues colles que poden aspirar a ocupar alguna posició del pòdium, i que parteixen ben col·locades en el rànquing d’enguany.

Un darrer cap de setmana poc favorable

S’ha de dir que el darrer cap de setmana no va jugar a favor ni de la Joves de Valls, amb caigudes a la diada de colles convidades de la Mercè de Barcelona, ni dels vilafranquins, que van ensopegar amb el mastodòntic quatre de deu en la diada de Sant Miquel en pròpia plaça.

Caldrà veure si els lesionats o la moral passen factura a aquestes dues entitats el proper diumenge. De fet, aquest escenari és l’apriorístic per a una altra associació, els Xiquets de Tarragona, la degana de la ciutat que acull el Concurs. Amb una temporada que va començar a tòrcer-se en la diada de Sant Pere del Serrallo, amb una caiguda fatídica del tres de nou amb folre, tampoc no va reeixir per Santa Tecla i, malgrat ser a la sisena posició del rànquing, està per veure on podrà arribar.

I recordin: els xiulets, guardin-los per a d’altres activitats. Molt bon Concurs!


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar