loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El tres net: una rengla menys pot ser decisiva

Jordi Bertran Cultura i patrimoni dissabte, 01 d'octubre de 2016

Els castells nets, és a dir, sense folre, seran un altre dels atractius del concurs de diumenge. Magistrals foren els quatre de nou de les colles vallenques a la diada de Sant Fèlix, la Vella descarregant-lo i la Joves carregant-lo, enmig d’una apoteòsica diada amb catorze castells i pilars de gamma extra. Cadascuna de les quatre colles participants reeixí amb tres castells de gamma extra, i els Verds i la Vella ho reblaren amb pilars de la mateixa estratosfera. Aquest 30 d’agost entrava per la porta gran de la castellística en ser el primer cop que això succeïa.

Assaig del 4d9 net de la Colla Vella de Valls. Foto: cedida

Al quatre net s’afegeixen ara les proves del tres de nou sense folre que s’han vist als locals de Cal Figarot vilafranquí i de les colles vallenques. La crònica de la Santa Tecla de 1881 parla d’un tres de nou «limpios» per la Nova de Valls al costat del quatre de nou «limpios» de la Vella vallenca.

Tot i que hi ha qui encara en dubta de si els «limpios» són el «net» d’avui, el cert és que diumenge pot fer-nos viatjar cap a aquesta construcció inèdita en l’era moderna dels castells, que de retruc acabarà avalant els que pensen que el mite s’hauria pogut completar ja al segle XIX quan era considerat més assequible que el quatre en haver-se de pagar una rengla menys. L’han provat Verds, Vermells i Rosats amb anterioritat, en un total de cinc temptatives que, com les proves recents, semblen avalar que un cop posats dosos poden anar mal dades. No oblidem tampoc el fragilíssim dos o torre de vuit neta que també pot ser una eina clau de la matinal.

La Diada de Sant Fèlix també ens va fer rememorar que els castells poden anar al límit, i no voldríem estar en la pell dels membres del jurat si es produeixen carregades com la del quatre de deu vilafranquí o de l’espadat de vuit de la Vella a l’hora d’aplicar-ne les penalitzacions. En definitiva, un diumenge apassionant sobre la mateixa arena que la primera colla professional de l’univers casteller, els xinesos Xiquets de Hangzhou, ja hauran trepitjat hores abans com a colla convidada de l’Ajuntament tarragoní en una decisió poc consensuada.

El 1970 al 6è Concurs de Tarragona El Vendrell s’imposà a la Vella de Valls en la batalla dels primers castells i pilars folrats que tot just començaven a retrobar-se. El fet de descarregar el dos de vuit i el pilar de sis per part dels vendrellencs enfront de les carregades vallenques fou clau. Vint concursos després ho viurem amb la mateixa passió que aleshores, això sí amb altres coprotagonistes, sense folre en la torre, amb folre i manilles en d’altres construccions i amb una nova clau, inèdita al segle XXI.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar