loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Catalunya venç la Xina

Jordi Bertran Cultura i patrimoni dissabte, 01 d'octubre de 2016

La colla dels Xicots de Vilafranca ha derrotat els Xiquets de Hangzhou en la diada del dissabte del 26è Concurs (internacional) de Castells de Tarragona, en què participaven vint colles. Els líders d’ambdues agrupacions representen dues civilitzacions diferents i dues maneres d’entendre la vida i els castells molt allunyades.

3d9f dels Xiquets de Huangzhou. Foto: Jesús Navarro

Imatge del 2d8f dels Xiquets de Huangzhou, la gran revelació del concurs de dissabte. Foto: @concurscastells

Els Xicots de Vilafranca, en acabar un castell. Foto: Jesús Navarro

Una imatge del 2d8f dels Xicots de Vilafranca. Foto: Jesús Navarro

Els Xicots de Vilafranca celebren la victòria. Foto: Judit Benaiges

Una imatge de la roda de premsa posterior al concurs amb els tres primers classificats: Xicots de Vilafranca, Xiquets de Huangzhou i Marrecs de Salt. També els organitzadors del concurs. Foto: @concursdecastells

La cap de colla vilafranquina, Aina Mallol, és la néta de la Maleneta, serrallenca. Amb la parla mallorquina, per haver crescut a l’illa que comparteix la mar Mediterrània amb Catalunya, representa l’esforç voluntari de les dones i els homes d’un país que van reconvertir els castells, assalariats fins a mitjans dels anys setanta el segle XX, en una activitat d’orgull de poble, de ciutat, de país.

A més, l’Aina ha dut la seva colla a una situació de prestigi dins Vilafranca, insospitada fins fa poc. Orgullosa, passeja la camisa vermella a la processó de Sant Fèlix cada 30 d’agost, mostra excepcional del millor patrimoni immaterial. Els dos darrers anys ha mantingut una lluita aferrissada per bastir el tres de nou amb folre. L’hàbitat d’aquesta colla és una ciutat de 39.000 habitants en un país petit. El que passa als assaigs se sap de seguida a les xarxes i als mitjans de comunicació.

L’empresari xinès, Qian Anhua, és l’amo “milionari” -segons la fitxa de la pel·lícula que ens explica la seva trajectòria- de l’empresa Antex, a Hangzhou.

Va decidir crear una colla a la seva factoria amb els treballadors assalariats, que dediquen una part del seu temps als castells dins les instal·lacions d’una colònia tèxtil. En la seva trajectòria han comptat amb el suport tècnic de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i, de fet, Antex té en nòmina al casteller vallenc Pere de Haro. Tècnicament han après ràpid. El seu hàbitat és una conurbació de 9 milions d’habitants, més que els que té Catalunya.

El millor castell de la jornada, de marca xinesa

Avui hem descobert que han amagat que ja havien aconseguit a les seves terres orientals el tres de nou amb folre, que avui han exhibit en la seva primera ronda del Concurs i que, descarregat, ha acabat sent el castell amb més punts de la jornada.

Des de l’Ajuntament de Tarragona, la participació dels de Hangzhou s’havia explicat com a “colla convidada”, ja que no forma part del Rànquing Estrella que és el que determina la classificació en el certamen casteller. Al mes de maig l’organització tarragonina va afegir els xinesos a les colles inicialment previstes fent ús de l’articulat que diu que “De manera extraordinària, l’organització es reserva el dret d’incorporar al Concurs les colles que consideri oportú. La incorporació d’aquestes colles en cap cas anirà en detriment de la participació de les colles classificades de dret.” Tradicionalment, aquest punt s’havia previst perquè poguessin entrar les colles tarragonines, especialment les dues més petites, si per mèrits propis no es classificaven.

La Coordinadora no va ser consultada sobre la idoneïtat de convidar als xinesos

En no haver-se consensuat amb el conjunt del món casteller aquesta invitació als xinesos, la decisió ja va despertar crítiques, que aquesta tarda han esclatat massivament a les xarxes socials, en adonar-se molts espectadors que els “convidats” també puntuaven. La polèmica ha estat servida i durant tota la tarda no ha afluixat. El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jordi Grau, ha desmentit al Circ que l’ens que agrupa les entitats castelleres sense ànim de lucre del nostre país hagi estat consultat sobre la idoneïtat de la invitació a la colla de Hangzhou, com s’havia pogut escoltar en algun mitjà de comunicació. “Unes hores abans de donar la informació a la premsa se’ns va trucar per avisar-nos però la decisió en aquell moment ja estava totalment presa”, ha apuntat el president de les Colles castelleres.

Després de quatre hores de Concurs, una esforçada i contenta Aina Mallol, amb el triomf ja garantit, també ha lamentat en declaracions a la Xarxa de Televisions Locals que els Xicots “no hagin competit amb igualtat de condicions envers els xinesos”, opinió que ha animat encara més tant els debats als mitjans de comunicació com a les xarxes socials. La cap de colla dels Xicots ha definit al Circ l’operació xinesa com “un mal joc”.

El cert és que avui el treball ha premiat la colla vilafranquina que ha carregat el 3d9 amb folre i el 5d8 i descarregat el 2d8 amb folre. “Estem molt feliços!”, ens deia fa pocs minuts. “Creiem que se’ns ha fet justícia. Tot i que els castells estaven millor del que finalment han sortit, és un premi a la feina dels darrers cinc anys. El castell que abans era el més gran per a la nostra colla, avui ha estat el més petit”.

Per la seva banda, els de Hangzhou també han completat el dos de vuit amb folre i el quatre de vuit, després de fer llenya amb el quatre de nou amb folre. Quinze minuts de retard en l’inici de la jornada pels estrictes controls de seguretat a les portes havien donat principi a aquest dissabte viscut a la plaça tarragonina que serà recordat com la tarda en què Catalunya va vèncer la Xina, i com la del triomf dels castellers voluntaris per damunt dels professionals.


Documents

Classificacio_concurs_dissabte_2016


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar