loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La faixa d'honor se'n va cap a Vilafranca

Jordi Bertran Cultura i patrimoni diumenge, 02 d'octubre de 2016

El dia de Santa Tecla Toni Bach, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, que hi havia vingut com a públic, em deia que “el pressing de la Vella i dels espectadors el posava”. L’anunciat frec a frec entre ambdues colles s’ha complert i fins a la darrera ronda no s’ha sabut el guanyador. La durada del certamen, la mateixa que el 2014: 6 hores 30 minuts. El palmarès deixa tres castells de deu, dos descarregats pels Verds i un carregat per la Vella; el mateix nombre que fa dos anys però ara dos d’ells descarregats pels Verds. El quatre ha brillat més que el tres, ja que aleshores va haver-ne tres per tres colles diferents.

Els Verds assoleixen el vuitè concurs consecutiu, amb 2095 punts de diferència respecte als seus seguidors, enfront dels 55 de fa dos anys. La Jove de TGN puja a la segona posició superant la Vella de Valls. La Joves de Valls remunta i ascendeix del 7è lloc fins al 4rt

Durant l’entrada de les colles les grades han exhibit el respecte que s’havia demanat des de l’organització i des dels mitjans de comunicació. Ningú no ha xiulat cap colla com en anteriors ocasions. Mitja hora abans de l’inici només romania buida la llotja. A les 10 h, ja amb el President Carles Puigdemont, el grup de grallers So Nat ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya, seguit de crits d’independència. L’alcalde tarragoní, Josep F. Ballesteros, es deu haver sentit molt sol, amb les mans aferrades a la barana per no fer-les picar.

Foto: @concurscastells

Foto: @concurscastells

4d10fm dels Castellers de Vilafranca. Foto: Jordi Bertran

3d10fm. Foto: Jesús Navarro

4d10fm de la Colla Vella. Foto: Jesús Navarro

Els Xiquets de Reus aixecaven les primeres aletes del matí en el 5d8, en ronda conjunta, a les quals han seguit ben aviat les dels de Sabadell en la mateixa construcció. Els Nens del Vendrell reblaven el conjunt amb un treballat 4d8 amb el pilar de sis, que els ha valgut l’ovació. El primer castell en solitari el completaven els Capgrossos de Mataró: un 3d9f descarregat, que aclaria perquè Catalunya és mestra del treball voluntari.

El 3 i el 4 de 10 en la primera ronda

A les 10.27 h els Castellers de Vilafranca provaven el 3d10fm, construcció que enguany havien estrenat a finals de juliol a Vilanova i a la qual li tenen agafada la mida després d’haver-la completat en quatre oportunitats. Ha acabat sent una de les construccions clau, perquè la Vella no l’ha pogut carregar. Mentre fa dos anys a la plaça tarragonina el tres verd quedava carregat avui ha funcionat molt bé fent emmudir la grada rosada.

La Joves de Valls esvaïa dubtes sobre la darrera actuació a la Mercè descarregant el 5d9f, construcció que ha repetit la Jove tarragonina, en aquest cas molt treballada en la rengla d’esquena als Capgrossos. Aquestes súpercatedrals també han acabat determinant la bona classificació d’ambdues agrupacions.

A les 11.13 h es confirmaven per megafonia els rumors escoltats des de bon matí. La Vella sortia de 4d10fm. El silenci s’ha fet només posar segons, reblat per l’aplaudiment de la grada rosada quan els terços han donat el castell per bo i per tirar-lo amunt. Arran de la lesió ocular del darrer concurs, el cap de colla Manel Urbano ha pujat amb ulleres de protecció. El pom de dalt ha ascendit tot alhora i àgil. Les manilles han cedit quan sortien quints, i alguns aficionats han comentat que l’estructura era encara excessivament pesada. Han sonat els primers xiulets per part de la mateixa Vella quan l’organització no ha completat la repetició de les imatges per les pantalles de plaça. La primera ronda ha durat una hora i 28 minuts, i Vilafranca ja ha agafat la primera posició.

El 3d10 es resisteix a les colles vallenques

La segona ha vist la segona provatura de 3d10fm per part de la Joves vallenca, que ha quedat en intent en cedir a l’entrada de dosos. Des de la grada el castell no es veia massa bé de mides i amb algun casteller de tronc no ben col·locat, però els de Jaume Galofré han decidit tirar-lo amunt al primer peu. El primer gamma extra de la segona ronda l’han descarregat els Capgrossos de Mataró en completar el 2d9fm. S’han tret l’espina del darrer concurs quan els hi va quedar en intent.

A les 12.07 els Verds atacaven la torre de vuit neta que, tot i pujar ferma, ha volat carregada quan se li ha anat un peu a un dels quarts. Tot i així, la colla vilafranquina sabia que aquesta era una construcció difícil per als seus rivals directes.

Els Borinots de Sants completaven la torre amb un pis més, folrada i emmanillada. Per la seva banda, la Jove lila descarregava un altre dels gamma extres desencadenants de la jornada: el 3d9f i agulla, que havien coronat per Santa Tecla. Molt treballat, l’han descarregat a les 12.35 i ha estat molt aplaudit també pels Verds i els Rosats. Al backstage de la plaça els de la Jove tarragonina restaven cofois després d’aquesta segona ronda, i conscients que va ser un dels castells importants per assolir l’èxit verd en el darrer concurs. La segona ronda acabava a les 13.05, després d’una hora 37 minuts, i sense que la Vella vallenca fos capaç de fer l’aleta al 3d10fm. No hi ha posat l’aixecador. Les coses se’ls posaven més difícils.

La ronda de la llenya enfront dels èxits dels grans rivals

La tercera ronda ha tingut llenyes importants com el 2d9fm de la Joves, el 5d9f de Mataró amb caiguda per dalt, i el 3d10fm de la Jove lila, que ha marxat per quarts. La Jove no ha pogut fer-lo com en el darrer concurs i les llàgrimes han aparegut als rostres d’alguns dels components.

Per la seva banda, la plaça ha embogit quan Vilafranca ha descarregat el 4d10fm, amb un mestratge de manual, sense cap mena de dubte ben après en el darrer Sant Fèlix quan li van plantar cara i vèncer només parcialment. Avui tota la grada de la plaça ha aplaudit, excepte en el tram rosat. Faltaven pocs minuts per a les dues del migdia.

Mitja hora després, la Vella ha replicat amb un dels millors 4d9 nets que li recordem. L’execució ha estat molt tranquil·la. El Concurs seguia obert, i les calculadores han començat a treure fum. La tercera volta havia durat una hora.


Es perden les formes

A la quarta la Joves vallenca ha optat per anar a assegurar-se punts i ha descarregat el 3d9f. Els Verds han anunciat un nou intent de torre de vuit neta amb l’objectiu de descarregar-la i, per tant, superar els punts obtinguts per la Vella amb el quatre acabat de descarregar. Això no obstant, han desmuntat el peu. Aquí s’ha vist el primer comportament gens respectuós de la jornada amb un xiulada iniciada des de la grada rosada.

Els liles han desmuntat el peu del 9d8, que no s’ha xiulat, i la Vella ha anunciat l’inèdit en l’era moderna 3d9 sense folre. L’intent s’ha desmuntat a l’alçada de sisens. En aquest moment també s’han perdut les formes a la grada verda. Els Verds han tirat amunt la torre de vuit neta que, un cop carregada, novament ha caigut, ara a la sortida de dosos. La Jove tarragonina ha completat el 9d8 que, acabada la quarta ronda de 58 minuts, la feia pujar a la segona posició. Eren les 15.35 h.

El 3d9 net seguirà sent inèdit en aquesta era

La cinquena ronda s’ha iniciat amb un peu desmuntat de la Joves vallenca que, intel·ligent, ha anat a assegurar-se la quarta plaça davant una possible ensopegada dels seus rivals locals directes. Aleshores des de la megafonia no s’ha anunciat a qui li tocava actuar, mentre per les xarxes i grups de whats ja sabíem que Vilafranca i la Jove tarragonina passaven ronda. Han aparegut xiulets a plaça. A les 15.58 la Vella ha anunciat un nou intent de 3d9 net. El castell ha caigut abans d’entrar l’aixecador, posició que és on havien arribat intents anteriors dels Joves i dels Verds, ja fa alguns anys. Tota la plaça ha aplaudit l’esforç rosat.

Després l’afició verda ha celebrat el triomf, i part de la plaça els ha xiulat. Tot seguit, la Vella també ha aclamat el seu cap de colla. L’speaker de l’organització ha hagut de demanar silenci perquè la Joves pogués completar el seu 4d9 folrat. Acabava el 26è Concurs (internacional) de castells, amb tres castells de deu, que sumats a la franja superior de nou, arriben fins a 12 gamma extres, la segona diada de la temporada pel que fa a aquest tipus de construccions. Quatre han estat assolits per Vilafranca, tres per la Jove tarragonina, dos per la Vella de Valls, i un per a Joves de Valls, Mataró i Sants.


Documents

Classificació Concurs Castells Diumenge


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar