loader
menu

CIUTAT

La congelació criogènica, nova pràctica en la reparació de canonades d'aigua del Consorci d'Aigües de TGN

El Circ Ciutat divendres, 07 d'octubre de 2016

Dins del Pla de millores de les infraestructures del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), i en l’execució del programa de manteniment preventiu de les canonades, el Consorci ha aplicat una tecnologia innovadora com és la congelació criogènica.

Foto: Consorci d'Aigües de Tarragona

Foto: Consorci d'Aigües de Tarragona

Tot i que és una pràctica emprada en el món industrial, es tracta d’una solució innovadora en el sector de l’aigua, amb efectes tècnics, ambientals i socioeconòmics molt positius. En el cas del CAT, i en la reparació de desguassos, evita haver d’efectuar buidats molt importants de la conducció que suposaria llençar milers de metres cúbics (uns 4.000-5.000 metres cúbics, que equivalen al consum diari d’una població de més de 30.000 persones). També evita el tall del subministrament als consorciats i el seu efecte d’interrupció parcial del servei i, finalment, escurça el temps de treball de l’operació a una tercera part de l’emprat actualment, amb el consegüent estalvi econòmic i benefici per als consorciats.

La criogènia (congelació criogènica, com defineix el Termcat, és una paraula d’etimologia grega, kryos, que significa fred, però encunyada originalment pels anglòfons com cryogeincs), és una branca de la física química que estudia les tecnologies per treballar a temperatures inferiors al punt d'ebullició del nitrogen (aproximadament -190oC) i explorar els efectes de la transferència tèrmica entre un agent (el nitrogen o l’heli) i el seu medi. En estat líquid, el nitrogen és l'element més utilitzat en la congelació criogènica i té nombroses aplicacions.

En l’àmbit de les instal·lacions industrials, té aplicacions en seguretat i en tasques de manteniment, especialment en plantes petroleoquímiques. A partir de l’experiència en aquest àmbit, una de les empreses especialitzada en tasques de manteniment a la indústria química ha efectuat uns treballs de reparació de canonades del CAT aplicant aquesta tecnologia a les arquetes de desguàs de la conducció principal del Consorci.

L’aplicació a la xarxa CAT

Fins ara, per efectuar tasques de manteniment als desguassos, calia tallar el subministrament entre dues arquetes de seccionament i buidar la canonada, executar els treballs o les tasques precises i restablir la distribució d’aigua. Amb la criogènia, es procedeix a congelar aquesta canonada de petit diàmetre de desguàs (fins a un diàmetre de 300 mil·límetres), amb la qual cosa s’obté un efecte de tap de gel a partir del qual es pot treballar amb total garantia. Aquest sistema permet no interrompre el fluid d’aigua per la canonada principal, amb les avantatges esmentades anteriorment.

La viabilitat d’aquesta tècnica, que s’ha aplicat satisfactòriament de forma experimental en la substitució d’unes canonades de desguàs, permet abordar el projecte de renovació de totes aquestes instal·lacions d’una forma eficient, ràpida i més econòmica. Després de 27 anys de funcionament de la xarxa de distribució d’aigua, i abans que puguin haver-hi fuites o trencaments inesperats, s’emprèn la renovació de tots aquests punts crítics.

Precisament el passat 9 de setembre va acabar el termini de presentació de pliques del concurs públic, convocat per escollir la millor oferta presentada per les empreses especialitzades, per tal de dur a terme la segona fase del projecte. El pressupost és d’uns 200.000 € i preveu cinc noves actuacions en desguassos situats al terme municipal del Perelló. I compta amb un període d’execució de 4 mesos.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar