loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Els secrets més ben guardats del Fort de l'Oliva

Mar Cirera Cultura i patrimoni dilluns, 17 d'octubre de 2016

Viatgem a la Tarragona de 1800. Ens situem a la zona de l’Oliva per entendre com era el fort que es va construir per defensar la ciutat de les tropes napoleòniques, quines dimensions tenia, per què es va decidir aixecar al capdamunt de la muntanya i també quines són les restes que se’n conserven i que actualment són visibles, tant del mateix fort com del fossar.

Visita guiada al fort de l'Oliva. Foto: Circdetarragona.com

Excursió guiada al fortí dels Ermitants. Foto: Circdetarragona.com

Espitlleres del fortí dels Ermitants. Foto: Circdetarragona.com

Aquesta excursió l’hem fet de la mà de l’historiador Magí Aloguín i amb la presència de membres de l'Associació de Veïns de l'Oliva, entre d'altres curiosos.
L'activitat forma part de les IV Jornades de Divulgació Històrica Tarragona 1800 que se celebren a la ciutat el pròxim cap de setmana, i que ens ajudaran a entendre com era la ciutat en aquella època.

La situació estratègica de la muntanya de l’Oliva la converteix en un escenari clau per comprendre el setge de Tarragona de 1811. Aquest fort o línia defensiva, juntament amb d’altres com el fortí del Llorito i el dels Ermitans va marcar part de la història de Tarragona.

El fort de l’Oliva, el més important de la ciutat, complia l’objectiu de defensar Tarragona de les tropes napoleòniques del General Suchet. Com se sap, el fort de l’Oliva no va poder resistir l’assalt, en part, perquè quan els francesos van atacar, el fort estava inacabat.

Dins del mateix fort es va construir una altra fortificació més petita que s’anomena la zona “Caballero” i que ha portat maldecaps tant als investigadors com als historiadors a l'hora d'interpretar els plànols de l'epoca amb les restes actuals. Des d’aquesta zona i a peu de carrer també es pot observar la zona del fossar plena de vegetació.

Segons la documentació de l’època es creu que el fossar tindria més alçada de la que es conserva actualment. L’elevat nombre de morts, tant d’un bàndol com a l’altre, fa pensar que se’ls podria haver enterrat aquí i això explicaria la diferència d'alçada.

La nostra visita ha continuat cap al fortí del Llorito i finalment cap al fortí o reducte dels Ermitants. Aquí hem pogut veure perfectament les espitlleres i com a través de l’escletxa, els artillers disparaven armes de foc. I per acabar una paradoxa. Precisament el Fortí dels Ermitants va ser finalment aprofitat pels francesos per vigilar i protegir-se dels tarragonins.

Actualment, aquesta pràctica l’hauríem de mantenir per tal de conservar entre tots el nostre patrimoni.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar