loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Els veïns de l'Arrabassada demanaran enguany la incorporació del Griu petit al Seguici

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 19 d'octubre de 2016

El Griu Petit ja està en projecte. Dos anys després que el Griu s'incorporés al grup de bèsties de foc del Seguici Popular de Tarragona, el setembre de 2014, els veïns de l'Arrabassada ja han començat a treballar perquè la rèplica en petit del Griu pugui sortir la Tecla de l'any que ve, o com a molt tard, durant la del 2018.

Una imatge del Griu, incorporat al Seguici Popular l'estiu de 2014. Foto: circdetarragona.com

El Griu, a la Casa de la Festa. Foto: circdetarragona.com

"El Griu petit ja el tenim en projecte, i ara estem en la fase de recerca del finançament, que encara no està tancat", expliquen al Circ fonts de l'AV Arrabassada. Incorporar el Griu Petit al Seguici tindrà un cost d'uns 8.000 euros; la major part dels quals se'ls emportarà la rèplica en petit de la bèstia, però també s'haurà de fer el vestuari i la configuració dels timbals, entre d'altres.

L'encarregat de crear el Griu Petit serà l'artista Joan Iniesta, qui ja va fer el Griu.

Des de l'AV Arrabassada indiquen que la seva voluntat és tramitar la sol·licitud el més aviat possible perquè la incorporació al Seguici es pugui fer l'any que ve. El Griu Petit serà l'última de les bèsties petites del Seguici tarragoní, junt amb el Drac, Bou, Víbria, Àliga, Cucafera, Mulassa i Lleó. Com sempre, la Comissió Assessora del Seguici Popular tindrà la darrera paraula per donar o no el seu vistiplau.

Obstacles per al Griu gran

Ara fa tres anys, els serveis tècnics de l'Ajuntament de Tarragona van desestimar la incorporació del Griu argumentant la inexistència de documentació històrica suficient i obviant, per exemple, l'antecedent de la víbria del 1993, que era a priori exactament el mateix cas.

Tot i així, l'associació de veïns no es desanima i durant la tardor del mateix 2013 constitueix un equip de treball en què participen els veïns al costat d'estudiosos de la festa popular de Catalunya, com el Premi Nacional de Cultura Popular Bienve Moya, el fotògraf especialitzat en bestiari popular Ramon Saumell, l'investigador de la imatgeria festiva Eloi Miralles, i el gestor cultural i investigador del seguici Jordi Bertran.

Amb l'aval d'aquests experts es va aconseguir presentar a tràmit la proposta del Griu, ja que va quedar plenament establerta l'analogia amb l'antecedent tècnic i administratiu de la Víbria de Tarragona, així com els antecedents històrics del Griu a la ciutat.

La figura del Griu era la que presidia l'altar major de la catedral de Tarragona durant la celebració de Santa Tecla ja en la Consueta o Protocol de l'any 1369. A més, el tapís del griu es col·locava en el frontal de l'altar major i era un emblema que sintetitzava el doble caràcter cívic i religiós de la festa gran de Tarragona. També va ser la icona del rei Ferran I d'Antequera (1412-1416).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar