loader
menu

CIUTAT

'Amb aquesta faldilla vas amb aquesta moto?'

El Circ Ciutat dimarts, 25 d'octubre de 2016

L'actitud i el to masclista emprat per agents de la Guàrdia Urbana tornen a generar malestar i indignació. Una jove tarragonina, Cristina Rodríguez, ha denunciat públicament els comentaris fets per un agent amb uniforme perquè no trobava encertada la seva indumentària. "Amb aquesta faldilla vas en aquesta moto?". Segons la jove, això va ser el que li va dir un policia local tarragoní "amb una actitud xulesca i burlesca" mentre estava a la benzinera del Serrallo.

Una tarragonina torna a denunciar públicament l'actitud i el to masclista d'un agent de la Guàrdia Urbana

En l'article enviat per Cristina Rodríguez, que reproduïm a continuació, la jove també lamenta que l'agent li recomanés canviar de moto i que optés per una scooter. La indignació de Rodríguez, que explica que duïa un vestit "per sota dels genolls", es va accentuar quan el policia: "Quan estava a punt de pujar a la moto, ja indignada, va fer l'últim i pitjor comentari (escric literalment les seves paraules): "A veure si provocaràs un accident!!".

Foto: circdetarragona.com

Fruit de la situació, la jove tarragonina recorda que la seva resposta va ser "confosa i poc encertada" perquè li va respondre "Tranquil que amb les mitges no es veu res...".

La carta de Cristina Rodríguez

"Escric aquestes línies perquè el 19 d'octubre de 2016, em vaig veure implicada en una situació que m'agradaria compartir.

Eren les 17 h quan vaig arribar a la gasolinera del Serrallo per omplir el dipòsit de la meva moto. Estava una mica atabalada perquè la moto s'havia quedat parada sense motiu aparent i no arrencava. Vaig demanar ajuda al noi de la gasolinera i va sortir a donar-me un cop de mà. Vam estar mirant la moto uns minuts i més tard vaig entrar a pagar la gasolina. Just en aquell moment va arribar un guàrdia urbà de servei, amb l’uniforme i la moto reglamentaria, a fer el mateix que jo: omplir el dipòsit de la seva moto.

Jo ja havia pagat i quan em disposava a agafar la moto per marxar, el guàrdia urbà em va mirar de dalt a baix i es va dirigir a mi amb una actitud entre xulesca i burlesca, i em pregunta: "amb aquesta faldilla vas en aquesta moto?" (aclareixo que condueixo una moto marca Daelim Roadwin 125cc, moto de marxes estàndard, i que portava un vestit per sota dels genolls).

Em va sobtar tant la pregunta que només vaig poder dir: "Sí".

Però sembla que la meva resposta no el va acabar de satisfer i va continuar aconsellant-me que el que jo havia de portar era una moto tipus scooter.

En aquell moment jo ja no donava crèdit que un guàrdia urbà m’estigués jutjant així i opinés amb tanta lleugeresa sobre la meva roba i la moto que “una noia com jo” hauria de portar i, sincerament, estava tant sorpresa que no vaig pensar en la resposta que havia de donar-li. No em va sortir altra cosa que explicar-li que jo portava una scooter fins que em vaig creuar amb una dona beguda a la carretera i me la va destrossar (vaig tenir un accident aquest estiu).

Quan estava a punt de pujar a la moto, ja indignada, va fer l'últim i pitjor comentari (escric literalment les seves paraules): "A veure si provocaràs un accident!!".

De nou, la sensació que em va recórrer per tot el cos vas ser molt desagradable. Sentia una barreja de ràbia i incredulitat, que de nou va fer que respongués confosa i poc encertada: "Tranquil que amb les mitges no es veu res..."

Sincerament vaig marxar de la gasolinera sense entendre molt bé tot el que m'havia passat i intentant "treure ferro" a la conversa però, quan més tard em vaig trobar amb els meus amics i els ho vaig explicar va ser quan me'n vaig adonar que era més greu del que jo volia creure. Acabava de viure una escena masclista i, el que és més significatiu, protagonitzada per una persona que suposadament ha de vetllar per la meva seguretat.

Avui, després de pair la situació viscuda em sorgeixen diverses preguntes: Com una persona masclista, que aprofita la seva posició professional i de gènere per jutjar-me m'ha de protegir de les agressions d'altres homes? Quins criteris se segueixen per seleccionar a les persones que han de vetllar per la nostra seguretat, que no oblidem cobren diners públics?

És important per les autoritats que lideren aquests grups els valors que tenen els seus treballadors o simplement han de passar unes proves físiques? Quin tipus de formació reben? Quin tipus de formació específica cap a les agressions sexistes han rebut, tenint en compte la gran campanya "Respecta'm" impulsada per l'Ajuntament de Tarragona en la que estan implicats (en teoria) el cossos de seguretat de la ciutat?

Sigui guàrdia urbà o no, per què hem de veure com quelcom “normal” o fins i tot graciós que un home s’atreveixi a jutjar la moto que porto o la roba que he de posar-me? Hagués fet el mateix comentari si en comptes de ser una noia amb faldilla hagués estat un noi amb pantaló curt?

Podria seguir, amb mil preguntes sobre les injustícies que ens veiem obligades a patir constantment, però prefereixo que cadascú tregui les seves conclusions i reflexioni sobre el model patriarcal masclista que impregna el nostre dia a dia i sobre l’actitud i el rol que exerceixen les forces de seguretat de la nostra ciutat.

Ja són masses els casos d'abusos d'autoritat i de menyspreus que acumula el cos de la Guàrdia Urbana de Tarragona cap a les ciutadanes en general i cap a les dones en concret.

Simplement volia compartir-ho, no callar com sempre i sumar esforços per construir un entorn i una ciutat més justa per a totes."

Cristina Rodríguez


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar