loader
menu

CIUTAT

L'Hospital Joan XXIII posa en marxa una unitat per disminuir el número d'amputacions

El Circ Ciutat dimecres, 02 de novembre de 2016

L’Hospital Universitari Joan XXIII posa en marxa un servei multidisciplinari que té com a objectiu final la disminució del nombre d’amputacions i alhora fer un seguiment i un control del peu de risc. Es tracta de la Unitat Territorial de Peu Diabètic, que depèn de la Secció d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital i que es coordina amb la Unitat de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla.

Foto: Hospital Joan XXIII

El perfil de les persones candidates a visitar-se en aquesta consulta és el d’un pacient amb una deformitat anatòmica, amb una alteració sensitiva i/o vascular que afavoreix lesions ulceroses o úlceres que requereixen cures. El coordinador de la Unitat de Peu Diabètic del Joan XXIII, Graciano García, explica que la mesura més eficaç per a aquests pacients “és fer un seguiment i un control del peu de risc, que són els casos que han d’arribar a aquesta consulta”. Graciano García afirma que “l’atenció primària ha de detectar aquests pacients i derivar-los a aquesta Unitat”, i afegeix que aquesta malaltia “no és gaire simptomàtica, per això és tan important la funció del podòleg”.

Amb aquesta Unitat es descongestionen tant les urgències com els ingressos hospitalaris, ja que molts pacients no hauran d’estar ingressats sinó que podran estar a casa i ser controlats des de la consulta del peu diabètic. Per tant, això facilita també una atenció més eficient i una millora en l’accessibilitat dels pacients.

En aquesta Unitat hi intervenen professionals de diverses especialitats, com ara: endocrinologia, que és responsable del control de la diabetis; cirurgia vascular, que és un servei essencial en la cura del peu isquèmic; medicina de família, que és l’element clau en la prevenció i detecció del peu de risc; traumatologia, que intervé en les processos d’afectació òssia; infermeria, que du a terme les cures i la formació dels pacients, i podologia, que té la funció de prevenir el peu diabètic i tractar el peu malalt, atès que, com apunta el director clínic de la Unitat de Podologia i cap d’Endocrinologia del Joan XXIII, Joan Vendrell, “el podòleg és l’especialista que ha de ser una peça clau en tot aquest procés”. La Direcció de l’Hospital està totalment d’acord amb aquest punt de vista i té el compromís de consolidar la Unitat, a principis de 2017. Cal remarcar la importància que tindrà en la nova Unitat la infermera Montse Segarra per fer-hi les cures.

La consulta del peu diabètic, inicialment, obrirà tres dies a la setmana, d’onze del matí a tres de la tarda, amb la previsió d’incrementar l’activitat, progressivament, de forma diària. Es preveu que aquesta consulta atengui, aproximadament, uns 2.000 pacients l’any.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar