loader
menu

CIUTAT

La Part Baixa de TGN, lluny dels cànons de ciutat 'smart'

Joan Castell Ciutat dijous, 03 de novembre de 2016

Passejant per la zona baixa de la ciutat no escapa als ulls que aquest barri de la ciutat ha experimentat un canvi important en els darrers anys. Però moltes són les veus que apunten que aquest canvi ha estat a pitjor. Els veïns han de conviure entre brutícia, solars abandonats, baralles i sorolls a totes hores. A més, la vida comercial del barri s'ha anat apagant lentament fins a deixar un panorama "de pena".

El solar del C/Smith presenta un estat d'abandonament total

Pàrquings improvisats en altres solars

Carreres massa estrets per on no passa un cotxet

Un dels molts locals del C/Apodaca tancat

L'estat en que es troba el darrer tram del C/Apodaca

Potser et trobes fent un tomb per la Rambla Nova i de sobte tens ganes d'anar al Serrallo o al Moll de Costa a seguir la teva passejada per la vora del mar. Potser el camí més directe que agafes és tot baixant pel carrer de la Unió i seguidament Apodaca. El carrer de la Unió segueix desprenent aquella vida comercial tant característica. Amb botigues de tot tipus. Algunes d'elles de les de tota la vida. Però un cop passes la plaça de la Mitja Lluna sembla que entris en un món paral·lel. Un món que és la principal connexió entre el port i la ciutat. Entre l'estació de trens i el centre. Entre el mar i la ciutadania. Un món que hauria de desprendre vida i alegria, però que és tot el contrari.

Vet aquí un exemple que és un cop de realitat. Es poden comptar fins una trentena de locals tancats. Sí, tancats. Sense cap vida i amb els cartells de lloguer engalanant el que una vegada havien estat oficines, sucursals bancàries o tendes de roba.

La Rosa Puig, presidenta de l'Associació de veïns del Barri del Port, explica que "la Indústria de la Goma donava molta vida. Hi havia molt de comerç. Però amb el seu tancament es va generar un efecte dominó. Ara fa pena. Només hi ha 4 locals. No es veu ni alegria ni moviment. No hi ha ningú pel carrer. Cada vegada està més mort". Són unes paraules que van acompanyades d'una mirada perduda. Plena de melancolia en un viatge instantani al passat enyorat.

Inseguretat ciutadana creixent

Des de l'Associació també s'explica que la inseguretat que es pateix al barri cada dia va en augment. Ens fiquen exemples de robatoris en pisos que han tingut lloc recentment al carrer Smith o carrer Reial. O de diverses baralles entre indigents. "Et fa respecte" resumeix la Rosa Puig. Una inseguretat que s'hauria d'aplacar amb la instal·lació i posada en marxa del projecte de les càmeres de vídeo vigilància. Tot i que ja estan instal·lades, aquestes encara no funcionen tal i com us explicàvem fa uns dies en un article en aquest mateix mitjà.

Barri net o deixat?

Una de les principals, i constants, reivindicacions del barri era la neteja. Arran d'una queixa forma a l'Ajuntament, "ara la neteja és la correcte. Dos cops per setmana, mínim, es fa una neteja a fons. A veure fins quan dura". Tot i això, hi ha un altre aspecte que preocupa. Són els solars abandonats. Sobretot els del Carrer Smith, Termas i Lleó. El propietari d'aquest últim és el Port de Tarragona. Un estat d'abandonament i deixadesa, que provoca que s'hagin convertit en petits abocadors, amb tota la manca d'higiene i risc per a la salut que comporta.

L'oci nocturn

L'oci nocturn havia estat una de les senyes d'identitat del barri. Però també un dels principals cavalls de batalla dels veïns, reivindicant el seu dret al descans davant de la festa. La Rosa reconeix que "ara mateix no ens podem queixar. Sí que hi ha locals i moviment a les nits del cap de setmana, però res comparat a fa uns anys". Des de l'Associació s'ha tornat a apostar per aquesta fórmula, més controlada, amb l'organització de diferents festes conjuntes com les festes 'Cuqui' del passat estiu.

En definitiva, la radiografia general de la Part Baixa de la ciutat és preocupant. I els veïns llancen un crit d'alerta i contundent. "Demanem a l'Ajuntament no caure en l'oblit".

Precisament, l'Ajuntament té el·laborat un projecte per dur a terme una reforma i millora del carrer Apodaca. Però una vegada més, la falta de finançament impedeix tirar-ho endavant.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar