loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'Ajuntament de TGN descarta vendre's els pisos del Metropol i rescata Jujol de l'oblit

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 03 de novembre de 2016

Després de tots els intents frustrats per vendre's el bloc de pisos de damunt del Metropol, l'Ajuntament de Tarragona ha anunciat que finalment els restaurarà. El consistori el va posar a la venda ara fa uns cinc anys, descartant, de pas, la seva museïzació i dedicar-lo a qui el va idear: l'arquitecte Josep Maria Jujol.

Ara, però, canvi de rumb. L'equip de govern tarragoní vol restaurar l’edifici del Metropol per arranjar el teatre i per ubicar-hi un centre d’interpretació de l’obra de Jujol i del modernisme en els pisos superiors de l’edifici.

Foto: circdetarragona.com

D'esquerra a dreta, Josep Llinàs, Josep Maria Prats, Josep Maria Jujol, Àngels Solé i Jordi Agràs. Foto: Mauri

La actuació prioritària és la d’arranjar el teatre, però paral·lelament el projecte inclou els treballs de millora en els dos pisos superiors, on es vol ubicar el Centre d’Interpretació de l’obra de Josep Maria Jujol, l’arquitecte tarragoní encarregat del disseny de l’edifici. El centre també ha difondre l’obra modernista al Camp de Tarragona i, especialment, a la ciutat, on sobresurten l’edifici del Mercat Central o l’altar de la capella de l’església de Jesús i Maria, obra d’Antoni i Gaudí.

La intervenció al teatre es començarà a dur a terme l’any vinent amb una partida del pressupost municipal, mentre que el projecte de restauració integral de l’edifici té un cost aproximat de 2 milions d’euros.

Es demanarà subvenció per la reforma integral de l'edifici

Per aconseguir aquest finançament es demanarà una subvenció a Europa Creativa, el programa de la Unió Europea per impulsar els sectors cultural i creatiu. Paral·lelament també es treballarà amb l’obtenció de recursos privats. L’objectiu és que el projecte definitiu i el calendari d’execució quedin definits completament al llarg d’aquest mandat. En aquest procés es contempla també l’obertura regular del teatre per a visites guiades.

Aquest dijous s’ha produït una visita a l’equipament en què hi han pres part, entre d’altres, el conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats; la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé; Josep Maria Jujol, fill de l’arquitecte responsable del Teatre Metropol, Josep Maria Jujol i l’arquitecte responsable de la restauració del Teatre Metropol, Josep Llinàs.

Segons el conseller Prats, “treballem amb l’objectiu de rehabilitar integralment l’edifici del Metropol, mantenint en tot moment el rigor històric d’aquesta joia modernista”. Per dur a terme aquesta rehabilitació es partirà del projecte dut a terme per l’arquitecte Josep Llinàs, que ja es va encarregar de la restauració de l’any 1996.

Josep Maria Jujol ha declarat sentir-se “content i esperançat per l’interès municipal”. “El meu pare era un artista complet: dibuixant, pintor, escultor, arquitecte... i el seu arxiu recull bona part d’aquesta activitat, a més de diferents objectes personals”, ha afegit.

Una joia modernista amb 108 anys d'història

El Teatre Metropol és una obra modernista de 1908 de l'arquitecte Josep Maria Jujol. Després de transformar-se com a sala de cinema, l'edifici es va clausurar a la dècada dels 80 del segle passat. L'any 1991 l'immoble va ser adquirit per l'Ajuntament de Tarragona, punt de partida del treball de restauració dut a terme per l'arquitecte Josep Llinàs i que va ser guardonat amb el premi FAD d'arquitectura de 1996. Amb una capacitat per a 525 espectadors, durant els últims 20 anys ha acollit completament o parcial la programació dels Teatres de Tarragona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar