loader
menu

CIUTAT

L'alcohol, present entre els adolescents de TGN 

El Circ Ciutat dijous, 17 de novembre de 2016

Els adolescents tarragonins beuen més que en altres ciutats d'Europa; un 47,8% declara haver-se emborratxat alguna vegada a la vida (un 28,3% ho ha fet almenys tres vegades), i un 29,6% ha practicat el consum abusiu (15,7% almenys tres vegades a la vida). Aquests són algunes de les dades més impactants extretes de l'informe presentat avui durant la jornada tècnica “La joventut d’Europa (Youth in Europe)” por Oriol Romaní, professor emèrit URV y director del Medical Anthropology Research Center, i Francesc Valls, investigador de la Càtedra d’Inclusió Social URV.

Foto: Plataforma Nits Q

Foto: Plataforma Nits Q

Aquests dos especialistes de prestigi internacional han confirmat la preponderància de l’alcohol com a droga més consumida entre els adolescents de Tarragona: gairebé dos de cada tres (63,9%) ja l’han provat tres vegades o més a la vida als seus 15-16 anys, mentre que els que no n’han consumit mai representen menys d’una quarta part del total (23%). "No són dades que ens hagin espantat per alarmants, però sí deixen entreveure alguns elements del perfil de risc i la major acceptació social i facilitat d’accés a l’alcohol entre la població adolescent en relació a la resta de substàncies”, ha explicat Oriol Romaní.

Alcohol i tabac

El consum de cigarretes és, juntament amb l’alcohol, l’altre tipus de substància que ha estat provada per almenys la meitat d’adolescents tarragonins (50,1%), un 37,5% dels quals n’ha consumit tres vegades o més, “fet que suposaria un consum que podria estar consolidant-se més enllà de la probatura”. A continuació, amb uns percentatges de consum que ja es troben per sota del 50% (però encara substancials quan n’analitzem el consum freqüent), hi ha les pipes d’aigua i el cànnabis.

El consum de calmants, “abans molt limitat al món dels adults”, també ha cridat especialment l'atenció de tots dos experts”. A excepció dels calmants -amb un nivell de consum situat al voltant del 5%-, drogues orgàniques -provades per un 7,2% dels adolescents-, la cocaïna (4,5%) i les amfetamines (4,2%), la resta de substàncies apareixen com a residuals, amb almenys un 95% de la població adolescent que no les ha consumit mai. LSD, els fongs, la cola d’esnifar, els esteroides i l’heroïna, en tots els casos se situen per sota del 3%. “De totes maneres –subratlla Romaní-, acceptant com a vàlides les respostes dels adolescents, caldria alertar del fet que al voltant d’un de cada vint-i-cinc adolescents entre 15 i 16 anys declari haver provat drogues com la cocaïna o les amfetamines”.

Participació de joves de tots els instituts de la ciutat

Gràcies al prestigi adquirit a la UE pel Servei de Prevenció de les Addiccions de l'Ajuntament de Tarragona i la coordinació amb l'oficina Europe Direct, la capital tarragonina és l'única ciutat espanyola present en l'estudi, que en la seva última enquesta de 2015 analitza les dades aportades per 6.516 adolescents d'entre 15 i 16 anys. A Tarragona han participat 2.058 joves de tots els instituts de la ciutat; és la ciutat amb major aportació de dades dels 8 països que han participat en aquesta darrera edició. De fet s’ha realitzat l’enquesta a totes i tots els adolescents censats a Tarragona, per tant la mostra es gairebé del 100%.

Youth in Europe permet realitzar un profund estudi comparatiu dels hàbits i estils de vida entre adolescents a cada ciutat pel que fa a la mitjana europea. A més d'avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l'informe les vincula a l'impacte de factors socials com l'atenció dels pares i la influència dels amics, els professors o l'esport. La Càtedra d’Inclusió Social URV ha presentat aquest projecte a la Fundació Reina Sofia i ha estat becat per continuar amb la investigación.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar