loader
menu

CIUTAT

Protecció Civil tornarà a provar les sirenes d'avís de risc químic a onze municipis del Camp de TGN

El Circ Ciutat diumenge, 20 de novembre de 2016

Onze municipis del Camp de Tarragona (Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou) participaran juntament amb altres 26 d'arreu del país en un nou simulacre d'accident químic.

Foto: gencat

Protecció Civil provarà el dilluns 21 de novembre, a partir de les 10.00 hores, les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT que alerten la població en cas de risc químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s’activaran seqüencialment les sirenes d’avís de risc químic ubicades a tots els municipis catalans participants.

Aquest exercici es realitza dos cops l’any i serveix per comprovar el funcionament de les sirenes, si sonen bé i el diàmetre en què es pot escoltar el so i també serveixen per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real, el més bàsic dels quals és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici tancant portes i finestres i desconnectant la ventilació exterior fins que passi el perill.

La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el Pla de Protecció Civil per emergències químiques PLASEQCAT per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu.

Tres senyals ondulants d'un minut de durada

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova, també es farà un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real i s’informa pel twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes en cada municipi, com es faria en cas d’accident real.

Com en anteriors edicions, el CECAT enviarà un sms a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.

Sirenes reparades a Torreforta i al Moll de Costa

Per aquest exercici s’han renovat els equips electrònics de tres sirenes: les dues sirenes instal·lades a Flix i el de la sirena ubicada al Moll de Costa de Tarragona. Un cop més aquest any s’ha fet el manteniment anual preventiu i correctiu a les 82 sirenes operatives.

A l’anterior prova de sirenes, realitzada el 13 d’abril, es van detectar incidències en el so de 5 sirenes, dues de les quals a Tarragona. Una a Torreforta i l'altra al Moll de Costa .

Durant la prova, com ja és habitual s’informarà en temps real de l’activació de les sirenes a través del compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat que té més de 106.000 seguidors.

Coordinat amb el 112

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat també amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passaran al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc.

És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.

Els municipis, per zones:

Barcelona: Barcelona, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba.

Girona: Riells i Viabrea.

Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou.

Catalunya Central: Castellgalí.

Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa.

Alt Pirineu i Aran: Les.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar