loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El patrimoni romà s'integra dins de la visita a la Catedral

Mar Cirera Cultura i patrimoni dissabte, 03 de desembre de 2016

Qui ens ho havia de dir, entrar en un recinte cristià i poder visitar restes romanes que van sortir a la llum a finals de l’any passat. Això és tota una marató per la història, un recorregut que va des del segle I fins al segle XXI.

Fotos: Mar Cirera

Fotos: Mar Cirera

Fotos: Mar Cirera

A partir d’aquest dissabte la sala de l’exedra romana queda oberta al públic, per tant, tots aquells que comprin l’entrada per visitar la Catedral de Tarragona també podran descobrir el nou espai.

Aquest recinte romà adopta el nom de la “Sala de l’Exedra” precisament per ser una construcció descoberta i de planta semicircular. Actualment el que s'hi pot veure són les restes d’aquesta planta, que ara queden museïtzades. Sens dubte, una petita joia que se suma a les restes romanes de Tarragona.

D’altra banda, s’ha d'assenyalar i de valorar el fet que aquestes restes quedin obertes als ulls dels tarragonins i visitants. Sovint, a la nostra peculiar ciutat, quan s’han trobat o escavat restes romanes s’han catalogat (això en el millor dels casos) i s’han tornat a tapar, bé per falta de diners per museïtzar-les com cal, o bé perquè l’espai tenia un altre ús.

Sigui com sigui, i tornant al present, ara que celebrem els 16 anys de la declaració de Tarragona com a Patrimoni Mundial de la Humanitat, tenim un nou motiu per fer-ho.

L’altre punt que el situaríem a mig camí entre la curiositat i la normalitat (desgraciadament) és que aquest projecte l’ha tirat endavant l’ICAC, el Museu Bíblic Tarraconense, el Museu Diocesà de Tarragona i el Capítol de la Catedral Metropolitana i Primada de Tarragona amb el suport de la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació Mútua Catalana. Per tant, l’Ajuntament de Tarragona no hi apareix.

Entrades exhaurides durant el dia de portes obertes

Aquest dissabte i diumenge es celebren les jornades per commemorar els 16 anys de la declaració de Tarragona com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i, entre diferents actes programats, s’ha organitzat una jornada de portes obertes a la Sala de l’Exedra Romana.
Al matí ja s’havien exhaurit les invitacions per visitar el nou espai, i això ha impulsat a l’organització, que ha reaccionat ràpid, a permetre l’entrada a nous grups.

Les restes i la descoberta

La Sala de l’Exedra es troba situada en un extrem del Claustre de la Catedral i era un espai de culte. Els historiadors i arqueòlegs apunten que aquest espai tindria una decoració sumptuosa i podien estar presidits per conjunts estatuaris.

Les intervencions arqueològiques realitzades entre el anys 2007 i 2011 van descobrir sota les naus de la Catedral el que es creu que podrien ser les restes del temple de culte a l’emperador August, construït entre els anys 15 i 30 dC.

L’any 2015 es va decobrir la base de l’exedra romana i al 2016 es va realitzar la primera fase de museïtzació de les restes arqueològiques. Esperem.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar