3min
L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona participa en el projecte d’identificació genètica de les restes mortals de desapareguts durant la Guerra Civil i el Franquisme. Ho farà mitjançant el contrast dels seus perfils genètics amb els perfils genètics de les persones inscrites com a sol·licitants de dades en el cens de persones desaparegudes, a la cerca de coincidències de parentiu familiar.
Les mostres es recolliran amb un frotis bucal, un dia de cada setmana, durant els períodes d’octubre de 2016 a juny de 2019. El facultatiu i el tècnic contractats a càrrec del projecte dedicaran aquell dia a obtenir les mostres. El dia de la citació es convocaran 50 familiars.
Es calcula un temps aproximat per familiar de 10 minuts, cosa que inclourà l’obtenció del consentiment informat i de la mostra biològica de frotis bucal amb un escovilló específic que es conservarà a la targeta “Nucleic DNA Collection System (Life Technologies)” convenientment identificada, així com també la introducció a la base de dades del codi identificatiu de la mostra a fi de mantenir l’anonimat.
A aquest efecte, hi ha una col·laboració tècnica entre el Departament de Salut i el Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, òrgan competent en memòria democràtica. En aquesta col·laboració, el CatSalut assumeix les tasques relacionades amb l’extracció, la custòdia, el processament i contrast genètic de mostres biològiques.
Aquesta tasca ha estat encomanada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i en són els responsables el Dr. Eduardo Tizzano i la Dra. Elena Garcia. Així mateix, a causa que en el Cens de persones desaparegudes de la Generalitat hi consten persones de tot Catalunya, i moltes són d’edat avançada, l’Hospital Joan XXIII participarà en la presa de mostres de Tarragona.