loader
menu

CIUTAT

L'evidència de la fragilitat dels ciclistes i de la justícia

Joan Castell Ciutat dimecres, 14 de desembre de 2016

Un home va envestir per darrera a dues ciclistes a Vilabella que practicaven el seu esport preferit i que poc es pensaven que acabarien vivint un fatal desenllaç. A conseqüència de l'atropellament, una d'elles va morir i l'altre ha quedat ferida greument. El conductor ja ha estat posat en llibertat condicional. Aquesta nova desgràcia torna a posar en evidència la fragilitat del col·lectiu ciclista, però també deixa impune als que han comès el delicte, o delictes com en aquest cas.

Un grup de ciclistes camí de la Teixeta

Les últimes dades recollides per la Direcció General de Trànsit parlen de 24 ciclistes morts a les carreteres de l'Estat Espanyol des de l'1 de gener al 21 del present any. Malauradament, aquesta xifra s'actualitzarà a l'alça el 31 de desembre. La mort de la ciclista tarragonina aquest dilluns a Vilabella ha deixat trasbalsada una part de la societat esportiva de la ciutat. No cal dir com se senten els familiars, amics i companys de treball.

Un accident que torna a posar en alerta al col·lectiu ciclista. Un col·lectiu que se sent fràgil i desprotegit pel fet de que ells mateixos són el propi para xocs en cas d'accident. Però sobretot pel desconeixement de molts conductors de les normes de trànsit que fan referència a les bicicletes. Aquí uns exemples. L'avançament deixant un metre i mig de distància, la possibilitat d'arrabassar la línia contínua a l'avançar un ciclista, o el fet de que circulant en grup entris en una rotonda i tot el grup ja sigui considerat un vehicle, són algunes de les normes que moltes vegades no es tenen del tot clara i acabin generant conflictes.

Per una llei justa

Pel que fa al cas concret d'aquesta setmana, el conductor ha quedat en llibertat amb càrrecs, acusat de quatre delictes. Conducció temerària, conducció sense carnet, homicidi i imprudent i el més greu, omissió de socors. Davant d'aquests fets, la jutgessa ha acordat la retirada del passaport i la prohibició de sortir del país. A més, l'obliga a presentar-se una vegada per setmana al jutjat. Unes condicions que es duran a terme fins que sigui jutjat. I depenent de la congestió als tribunals, aquest procés es pot allargar "fins a un any" com assegura l'advocat de Dret de l'Esport, Jordi Prat.

El que sol passar en aquests casos "és que al cap d'un temps, el conductor admet la seva culpa. L'advocat defensor pacta amb la Fiscalia una rebaixa de la pena, que en el cas de no tenir antecedents, pot acabar sent una pena mínima inferior de dos anys, i per tant, que acabi evitant la presó" explica l'advocat Jordi Prat.

En aquest cas concret, però, la diferència és que hi ha omissió de socors a una de les ciclistes. Un delicte que en cas de patir l'accident circulant sol i depenent de la interpretació d'alguns tribunals, pot quedar en no res, degut a que la víctima traspassi a l'acte, i per tant, segons la llei, no se la pot socórrer.

Davant d'aquesta injustícia inhumana, ja hi ha en marxa una petició per impulsar una modificació dels articles 142 i 195 del Codi Penal referents a l'homicidi per imprudència i l'omissió de socors. Una petició promoguda per Anna González, una ciutadana de la Seu d'Urgell, que va perdre el seu marit ciclista atropellat per un camió i que es va donar a la fuga. Aquesta petició ja ha recollit prop de 200.000 signatures i la pròpia Anna s'ha reunit amb diversos grups del Congrés dels Diputats.

Es tracta d'un pas endavant per tal d'acabar amb una xacra i una injustícia en què s'han convertit les morts ciclistes en carretera.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar