loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La conservació del patrimoni històric de TGN, a debat

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 04 de gener de 2017

La llista d'elements patrimonials deteriorats o en mal estat a Tarragona és considerable i els intents per posar-hi remei no han fructificat. En els darrers dies, unes pintades amb espray al baluard de Sant Antoni alertaven d'un tipus d'incivisme que, segons va denunciar el grup municipal de Ciutadans, estan tipificades com a delicte en el Codi Penal, i contra les quals l'Ajuntament no hi havia fet res.

Ca L'Ardiaca. Foto: circdetarragona.com

Una imatge de Casa Foixà, esfondrada l'estiu de 2012. Foto: circdetarragona.com

Però aquest no és, ni de bon tros, l’únic atac contra el patrimoni cultural i històric que es produeix a Tarragona. Ho ha denunciat la CUP, que ha recordat que fa temps que venen recordant l'abandonament i el deteriorament d'alguns elements i espais patrimonials mitjançant la campanya “Grans Runes de Tarragona”, engegada el març de 2015.

Tot i aplaudir la rapidesa amb que l'Ajuntament ha procedit finalment a la neteja de les pintades a la Muralla després de quatre dies, els cupaires acusen d'inactivitat a l'equip de govern de Ballesteros. Recorden la "nul·la participació" en la solució als problemes que planteja la rehabilitació i gestió d’espais patrimonials com Ca l’Ardiaca, la ja esfondrada Casa Foixà o els "estranys intercanvis de terrenys" al voltant de la Font dels Lleons.

Per tal de justificar la inacció del consistori, els cupaires, a més, han criticat que al maig no s'aprovés una moció que proposava actuacions i millores en cinc espais patrimonials de la ciutat: el Fòrum de la Colònia, el Museu Paleocristià, el Teatre Romà, les Coves del Llorito i la trama suburbana. "Va ser rebutjada [...] dient que ja s’estava fent i a dia d’avui podem afirmar que aquesta afirmació no era certa", insisteixen des de la CUP.

Les propostes no ateses

Fòrum de la Colònia: presentava la tanca perimetral molt malmesa, la passarel·la no estava adaptada a persones amb dificultats de mobilitat igual que la resta del conjunt. No s’hi podia accedir pel carrer Cervantes, la senyalització estava molt deixada. Estava desconnectat d’altres espais d’època romana com la cova subterrània o els edificis de la trama suburbana. Dins al monument hi havia un fort impacte visual a causa de les façanes deteriorades d'algunes de les cases veïnes.

Museu paleocristià: el 1992 va tancar temporalment per unes suposades obres de millora. El 2015 es va reobrir la Necròpolis però el Museu Paleocristià continuava sense data d’obertura. Una de les parts on hi havia es troba dins el centre comercial de Parc Central.

Teatre Romà: es trobava tancat al públic i només es podia veure a través d’una tanca d’obra que té un fort impacte visual. A la vegada que l’edifici es troba al voltant de magatzems i edificis amb mal estat al seu voltant. Al mig del Teatre encara hi havia restes (forjats i pilars de ciment) dels fonaments d’un edifici a mig construir.

Dintre del conjunt monumental declarat patrimoni de la humanitat van quedar fora de la seva designació les Coves del Llorito i la Trama suburbana, quedant d’aquesta manera apartades del conjunt monumental i conseqüentment caiguessin en un desinterès institucional per la preservació.

Les Coves del Llorito: són la gran pedrera que a diferència de la del Mèdol, del Pont de Diable o de la Llarga ha quedat oblidada. Actualment les coves no estan senyalitzades, estan plenes de brutícia i pintades, algunes d’elles de caràcter nazi. Hi ha risc d’esfondrament.

La Trama suburbana: Ha patit força per la urbanització de la zona. Actualment no hi ha un pla especial de protecció dels solars encara pendents de construir. Les restes es troben disseminades i no hi ha cap pla museístic d’actuació conjunt de tota la trama.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar