loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Comença per fi la dignificació del Teatre Romà de Tàrraco

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 11 de gener de 2017

Després d'anys abandonament i oblit, per fi es comença a posar en valor el Teatre Romà de Tarragona, un dels grans monuments de la Tàrraco Romana declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Les obres, que han començat aquesta setmana, compten amb una inversió de més de 700.000 euros i una participació del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte en el projecte arquitectònic a través de l’1% cultural.

Foto: Museu Nacional Arqueològic de TGN

Imatge: MNAT

L'actuació garantirà la conservació futura del monument, adscrit al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i es posaran en valor les restes arqueològiques per tal d’integrar-lo en el circuit de visita dels equipaments patrimonials de la ciutat de Tàrraco.

Quatre eixos d’actuació

  • La recerca i l’excavació arqueològica del monument per conèixer millor els espais arqueològics.
  • L’execució dels treballs de conservació i restauració de les restes arqueològiques: neteja i tractament, consolidació i reintegracions volumètriques dels materials petris.
  • La museïtzació de l’espai que farà comprensible al visitant l’envergadura que va tenir aquest monument a la ciutat en època romana.
  • L’encaix del monument en l’entorn urbà i amb el conjunt dels elements que integren la Tàrraco romana i facilitar-ne el seu accés.

Un entramat metàl·lic ajudarà a comprendre la seva volumetria

La fase que s’ha iniciat aquesta setmana contempla els tres primers eixos i finalitzarà aquest estiu amb la museïtzació del monument que es resoldrà a través d’un entramat lleuger d’elements metàl·lics que materialitzarà parcialment la geometria de les diferents càvees del teatre original facilitant-ne així la seva comprensió volumètrica.

La posada en valor de la zona monumental es complementarà amb la incorporació d’un equipament d’acollida de visitants i la integració dels espais adjacents que l’envolten per esdevenir un parc arqueològic estratègic en la ruta cultural del món romà de Tarragona.

Redescobert a finals del s.XIX

Construït en època de l’emperador August sobre les restes d’uns possibles magatzems portuaris, el Teatre es va anar ampliant i utilitzant fins al final del segle II dC, i va ser redescobert al final del segle XIX, patint importants destruccions en el decurs del segle XX, principalment quan al solar s'hi va instal·lar una fàbrica d'oli.

Poc conservat

Actualment se’n conserven restes de les tres parts fonamentals de l’edifici: cavea (graderia), orchestra (hemicicle al peu de la graderia reservat a les personalitats) i scaena (l’espai escènic i les instal·lacions de suport a les representacions). En concret, es conserva part de les cinc primeres files de la part baixa de la cavea (ima cavea), l’entorn de l’orchestra i dues de les tres escales (scalaria) que la dividien en sectors (cunei). L’scaena s’alçava sobre un pòdium (pulpitum) decorat amb exedres i l’escenari (proscaenium) estava presidit, al fons, per una façana monumental (fons scaenae) esplèndidament ornamentada amb columnes, capitells, frisos, escultures, inscripcions, etc.

La complexitat de la seva ubicació –un solar de 5.380 m2 amb desnivell i limitat pel carrer dels Caputxins, al nord, i el carrer de sant Magí, al sud, a tocar del Fòrum de la Colònia i de la zona portuària– i el seu tamany requerien d’un projecte molt acurat i compatible amb les restes arqueològiques que es conserven.


Documents

Projecte Teatre Romà Tàrraco


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar