3min
Tarragona va reviure un dels molts episodis de repressió per part del règim franquista que van tenir lloc durant la Guerra Civil. En el marc de la dignificació dels espais que van ser escenari de la brutal repressió del règim del dictador Franco, la ciutat va tornar a viure el trasllat de dones preses que es va produir el 6 de juny de 1939, uns mesos mesos després que les tropes franquistes entressin a Tarragona.
L'acte, organitzat pel Fòrum de Tarragona per la Memòria i per l'associació Lo Riu, va comptar amb la participació de prop de 150 dones, d'edats compreses entre els 18 i els 70 anys, que van fer el mateix recorregut que ja van fer les dones empresonades a la Torre de Pilats ara fa 78 anys fins a la presó de les Oblates.
Una catorzena de soldats van ajudar a que la recreació fos el més fidedigna possible, amb insults, maltractes i reprovant també qualsevol actitud de les dones mentre eren conduïdes pels carrers de la Part Alta.
Durant unes hores, el nucli antic de la ciutat va tornar a l'any 1939, quan la Guerra Civil era a punt d'acabar i els mals del franquisme eren incipients. El 'seguici' de dones va sortir des de la plaça del Rei, i va passar per la plaça dels Àngels, Talavera, Santes Creus, Descalços, Arc de Sant Llorenç i final al Portal del Carro. Centenars de persones van poder contemplar, en la ficció, la cruesa de la guerra.
Els actes de dignificació dels espais de la Memòria Històrica a Tarragona continuaran el proper 8 de febrer amb la xerrada "La identificació dels desapareguts 1933-77. Un repte de país". L'acte tindrà lloc als Serveis Territorials de Cultura, al carrer Major.