loader
menu

CIUTAT

Les comunicacions 'vintage' de Tarragona

Joan Castell Ciutat dijous, 23 de febrer de 2017

La nova era tecnològica ha rellevat a l'ostracisme objectes indispensables per les comunicacions durant el Segle XX. Ara, entre telèfons mòbils, tablets, portàtils i Ipads, les cabines telefòniques i les bústies de correu naveguen a la deriva en el mar de les comunicacions digitals.

La cabina del C/Sant Antoni Mª Claret. Foto: El Circ

Caminant per la Rambla Nova ens trobem diverses bústies. Foto: El Circ

Eren objectes quotidians. Un avenç fantàstic en el moment de la seva irrupció. Corria la dècada dels 60, quan les primeres cabines telefòniques van començar a instal·lar-se per tota la geografia espanyola sorprenent a tota una societat.

Si fem un salt endavant en el temps i ens situem en l'any 2017, Tarragona ciutat té actualment 23 cabines, sense comptar totes les que trobem als barris; xifra que Correus no ens ha facilitat.

Un número que ha anat decreixent en els darrers anys. Si ens fixem amb xifres de l'Estat Espanyol, actualment tant sols en queden una mica més de 19.000. Al 2000 la xifra era de 109.000. No totes són ja com les cabines que guarden les nostres retines. Estructures de vidre, amb porta i sostre, un espai on qui més qui menys s'ha acabat endinsant. Ara, les cabines han adquirit una forma més ergonòmica. S'han anat empetitint, com si d'una metàfora del seu futur es tractés.

És evident que el seu desús les ha condemnat a l'oblit o a ser objectes del vandalisme. Ara, el govern de l'Estat ha prorrogat la llicència d'ús fins el 31 de desembre del 2017. A partir del 2018, la trucada des d'una cabina quedarà en una trucada perduda.

Les bústies de correu ja no reben cartes

Les famoses bústies cilíndriques amb aquell color groc tan característic van camí de quedar com un simple objecte de mobiliari urbà de col·leccionista. La missatgeria en paper es resisteix a desaparèixer, però la batalla amb el gegant Internet és com jugar al pedra paper estisores, sent Internet les estisores. Res a fer. Ni al millor de tres, ni al millor de cinc.

Segons xifres facilitades pel propi departament de correus, Tarragona ciutat té actualment 26 bústies repartides pel seu centre. Si hem d'identificar alguna, a la Rambla Nova o a la Plaça Imperial Tarraco en trobareu algunes. En només un any de diferència es pot veure com el servei de correus està perdent usuaris. A l'any 2015, es van registrar 44.000 enviaments a tota la província de Tarragona. A l'any 2016, la xifra va baixar fins els 33.800.

Cada vegada es fa més difícil veure algú apropar-se a una de les bústies, carta en mà, per obrir aquella tapa i deixar anar el sobre. Enrere han quedat les correspondències que contenien cartes d'amor, d'importants anuncis o simplement de felicitacions.

En la memòria quedaran dos objectes que ens van acompanyar durant uns anys de les nostres vides i que ara ja, tot i encara estar presents, es recorden amb nostàlgia.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar